Hallands Nyheter

Ida tar Silvana till Varbergs torg

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

Det första Ida Thorén gör på jobbet som ny projektled­are för Doc Lounge Varberg är att ta ut dokumentär­filmen på torget. På torsdag, när kommunen och Bio Capitol visar utomhusbio, visas även dokumentär­filmen om artisten Silvana Imam.

Den nyrekryter­ade projektled­aren Ida Thorén är en varbergare som flyttade till Stockholm för tolv år sedan för att gå på Danshögsko­lan.

– Det var först efter dansutbild­ningen jag insåg att det var projektled­ning jag tyckte var kul, säger Ida Thorén.

HON BÖRJADE GÖRA olika projektled­arjobb och kom snabbt i kontakt med filmvärlde­n. Hon arbetade för en stiftelse som arbetade med Sveriges filmarv i Solna, som producent på biografen Zita och med många olika filmprojek­t däremellan. Det var längtan efter havet – och en enklare vardag med två små barn – som fick trettiotvå­åringen att flytta tillbaka till sin hemstad med familjen i våras. Hon arbetar nu delvis på Varbergs kommuns kulturförv­altning och delvis som projektled­are för Doc Lounge på Teater Halland.

– Målet med höstens program är att dokumentär­filmerna ska nå en ny publik. Det finns en stor bredd i programmet, både vad gäller var filmerna är gjorda och av vem, säger Ida Thorén.

Säsongen inleds med utomhusbio.

– Varbergs kommun och biografen Capitol brukar ju visa utomhusbio i Varberg. Det är väldigt generöst av biografen tycker jag. Att även dokumentär­filmen får ta plats i år är otroligt härligt, säger Ida Thorén.

FILMTORSDA­GEN PÅ TORGET i Varberg börjar med familjefil­men ”Vaiana” 15.30. Lokala kortfilmer visas med start 17.45. 19.30 visas Doc Lounges premiärfil­m ”Silvana – väck mig när ni vaknat”. 21.20 visas ännu en kortfilm och 21.45 visas storfilmen ”La La Land” som gjorde storslam på Oscarsgala­n i våras.

– Silvana Imam är en sådan härlig person. Hon är en ikon. Hon gick snabbt från undergroun­d till stor artist och som feminist, gay och antirasist har hon fått axla ett stort ansvar som talesperso­n och förebild. I dokumentär­filmen om henne får man även se personen bakom ikonen, och hur hon förhåller sig till rollen hon har tagit på sig. Det är en film vi gärna vill ge varbergarn­a, säger Ida Thorén.

– Man ska förvänta sig något mer än en musikdokum­entär. Det är en väldigt peppig film. Det finns en kärlekshis­toria och ganska hög igenkännin­gsfaktor. Det är också ett tidsdokume­nt om vad som hände 2014, säger Mika Gustafsson, en av filmens tre regissörer.

VEM ÄR DÅ Ida Thorén som filmperson? Den bästa filmupplev­else hon har haft säger hon är hemma i soffan framför filmen ”Mustang”.

– Den handlar om fem systrar i Turkiet. Även om man har hört många prata bra om en film kan det ändå finnas ett visst motstånd – orkar jag? Men ”Mustang” satte sig verkligen djupt. Den handlar om systrar som vill leva livet, som inte vill låta sig begränsas. Den är som en modern ”Virgin Suicides”, i Turkiet. Den är jättestark.

Vilken film vill du se härnäst?

– Ruben Östlunds ”The Square” är ju otroligt hypad nu. Den är jag spänd på att se.

Vilken av höstens Doc Lounge-filmer är din personliga favorit?

– ”Free Lunch Society”. Den undersöker fenomenet medborgarl­ön som har införts på några platser i världen och vad som händer med människor när de inte behöver kämpa för hela sitt uppehälle. Den ger många kittlande tankar om framtiden, säger Ida Thorén.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? TILLBAKA. Ida Thorén är ny projektled­are för Doc Lounge Varberg. För första gången tar dokumentär­filmen plats på Varbergs torg.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON TILLBAKA. Ida Thorén är ny projektled­are för Doc Lounge Varberg. För första gången tar dokumentär­filmen plats på Varbergs torg.
 ?? Bild: PRESSBILD ?? PREMIÄR. Dokumentär­filmen ”Silvana - väck mig när ni vaknat” har världsprem­iär på Way Out West i helgen men redan på torsdag förhandsvi­sas den – i Varberg.
Bild: PRESSBILD PREMIÄR. Dokumentär­filmen ”Silvana - väck mig när ni vaknat” har världsprem­iär på Way Out West i helgen men redan på torsdag förhandsvi­sas den – i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden