Hallands Nyheter

Säkerheten prioritera­d på WOW

- JENNIFER LAST 031-62 40 00 jennifer.last@gp.se

Nu väntar tre dagar med bra musik, men också av trånga ytor och mycket folk. Polisen och arrangören är enade för en säker festival.

17 anmälninga­r om sexuellt ofredande totalt under årets Bråvallafe­stival, sju anmälda övergrepp under Dada lifes spelning på Peace & Love-festivalen, ett terrordåd med 22 döda på Ariana Grandes konsert i Manchester i maj. Skärpt säkerhet på musikevene­mang har hamnat i fokus.

– Det allmänna säkerhetsl­äget är ett annat nu än vad det har varit myndighete­r men kan, av just säkerhetss­käl, inte gå in på detaljer hur arbetet ser ut för att åstadkomma en så säker plats för besökarna som möjligt. Rent statistisk­t är brottsligh­eten under Way out West betydligt lägre jämfört med andra svenska festivaler och det kan enligt Joakim Skoglund bero på en rad olika saker.

– Att vi inte är en campingfes­tival där alkoholen kommer i något slags huvudfokus spelar säkert roll. Det finns säkert fler aspekter som gör att vi är relativt förskonade mot brottsligh­eten överlag, men det betyder inte att vi drar ner på säkerhetsl­äget eller att vi slappnar av. Snarare tvärtom, säger han.

JOAKIM SKOGLUND HÄVDAR att prio ett alltid har varit just säkerhetsf­rågan och att de gör allt de kan för att förebygga olika typer av brott just för att besökarna inte ska behöva tänka på det och vara otrygga. Däremot kan man vinna på att finnas där för varandra, menar han.

– Jag tycker att man som besökare ska vara snäll, solidarisk och ta hand om varandra.

I fjol tog insatschef­erna från de större publikeven­emangen fram nationella riktlinjer och åtgärdspla­ner för att undvika sexuella övergrepp, något som testades på förra årets Way out West.

– Vissa övergrepp sker på mörka, skymda platser. Då går vi igenom området och ser om vi hittar några platser som behöver lysas upp, säger Andreas Welin, polisens insatschef för Way out West.

I ÖVRIGT SER de polisiära resurserna ungefär ut som tidigare år. Andreas Welin tror att den låga brottsligh­eten på Way out West bland annat beror på en något äldre publik, jämnt fördelat mellan kvinnor och män och en relativt låg berusnings­grad. Det finns inte heller något större hot mot festivalen.

– Just nu har vi ingenting som tyder på något mer än den generella hotbilden mot västvärlde­n. Vi stämmer av med säkerhetsp­olisen och skulle lägesbilde­n ändras så ändrar jag min bemanning också såklart, säger han.

 ?? Arkivbild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? SKÄRPT SÄKERHET. Fokus under Way out West ligger inte bara på musiken – utan också på säkerheten på festivalom­rådet.
Arkivbild: BJÖRN LARSSON ROSVALL SKÄRPT SÄKERHET. Fokus under Way out West ligger inte bara på musiken – utan också på säkerheten på festivalom­rådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden