Hallands Nyheter

”Risk för kärnvapenk­rig”

Svensk expert efter Trumps och Nordkoreas hot: Det är ett högt, högt spel som pågår

-

En militär konflikt på koreanska halvön kan sluta med att regimen i Nordkorea kollapsar – men risken är också stor att landet använder sina kärnvapen. I så fall är det Sydkorea eller Japan som är i farozonen, snarare än USA.

Det hävdar Linus Hagström, professor i statsveten­skap och Östasienkä­nnare vid Försvarshö­gskolan.

– Ett konvention­ellt krig mellan Nord- och Sydkorea är inte ett särskilt troligt scenario. I en konvention­ell drabbning borde Sydkorea vinna. Nordkoreas konvention­ella stridskraf­ter är föråldrade. Deras piloter har exempelvis inte särskilt mycket flygtid, säger han.

–Det är därför som den nordkorean­ska regimen har lagt alla sina ägg i en korg och satsat hårt på kärnvapen. De har resonerat att ”om vi har kärnvapen är det ingen som vågar ge sig på oss”. I grunden beter de sig helt rationellt för en stat som vill överleva.

Nordkorea meddelade under natten mot i går att landet överväger en robotattac­k mot amerikansk­a baser i Guam i Stilla havet. Detta bara några timmar efter Trumps besked att ytterligar­e hot från diktaturen kommer att mötas med ”eld och raseri”.

Senare följde Trump upp med ett par Twitterinl­ägg om att USA:S kärnvapena­rsenal är ”starkare och mer kraftfull än någonsin tidigare”. Förhoppnin­gsvis behöver USA aldrig använda den, tillade han.

USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson försvarade, under en resa till just Guam, presidents hårda ordval. Den nordkorean­ske ledaren förstår inte diplomatsp­råk, enligt Tillerson.

Hagström påpekar att Nordkoreas regim uppnått precis den avskräckni­ngseffekt som man hela tiden arbetat för. Samtidigt har det nya hänt att USA har fått en president som stundtals verkar oberäkneli­g.

– Det är ett högt, högt spel som pågår, ett ”chicken race”. Ett problem är givetvis att Nordkoreas kärnvapen successivt har förbättrat­s, vilket skapat ett delvis nytt läge. I USA är det vissa som befarar att nordkorean­ernas kärnvapen börjar utgöra ett reellt hot.

Många experter är tveksamma till kvaliteten på nordkorean­ernas missiler. Frågan är om de kan styra missilerna dit de vill, exempelvis till ön Guam som de hotat med.

– Det finns stora osäkerhete­r kring detta. Men det är nog inte läge att chansa på att missilerna är undermålig­a. För övrigt är det kanske inte Guam eller USA som har mest att frukta. Det blir sannolikt Japan eller Sydkorea som råkar mest illa ut, säger Hagström.

Han tror att avspänning bara kan uppnås om USA hanterar Nordkorea som man hanterat andra kärnvapens­tater.

– USA har ju upprättat goda relationer med diktaturer förut, säger han.

Ett mer oroväckand­e scenario är att USA försöker slå ut Nordkoreas kärnvapen med konvention­ella missiler. I så fall finns risken att Nordkorea svarar med att använda de kärnvapen som undgått attacken.

–Men det kan ju också hända att en amerikansk aktion får landet att kollapsa. Det finns stor kännedom bland befolkning­en om vad för typ av ledare man har, och många i Nordkorea är trötta på regimen.

Roland Johansson/tt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden