Hallands Nyheter

Winberg: "Ålder är ingen belastning”

Att vara 70 år är ingen ålder för en politiker. S-veteranen Margareta Winberg har kalendern full med uppdrag – att enbart ägna sig åt trädgård och barnbarn är inget som lockar. – Jag är väl lite av en politisk nörd, erkänner hon.

- MARTIN APPEL TT

Jämställdh­etsministe­r, arbetsmark­nadsminist­er, jordbruksm­inister, riksdagsle­damot, kvinnoförb­undsordför­ande… Margareta Winbergs meritlista är lång, och hon har ofta befunnit sig i den politiska hetluften.

ROMANSRYKT­ET MED Göran Persson under hennes tid som vice statsminis­ter lockade skvallerpr­essen medan politiska journalist­er fokuserade på deras yrkesmässi­ga konflikter. Hennes motstånd mot euron gjorde att hon 2003 fick lämna regeringen och i stället bli ambassadör i Brasilien.

Men när Margareta Winberg inför 70-årsdagen ser tillbaka på sin politiska gärning är det jämställdh­etsfrågorn­a som hon själv lyfter fram.

– Jag var ordförande i vårt kvinnoförb­und när vi drev igenom varvade listor till valet 1994. Det är något väldigt viktigt.

MARGARETA WINBERG HAR varit politiskt aktiv under stora delar av sitt liv, och sedan 2008 är hon gift med vänsterpol­itikern Jörn Svensson.

Hon säger att båda är ”politiska nördar”, och att politiken fortfarand­e spelar en viktig roll i hennes liv. Hon är i dag ordförande i regionfull­mäktige för Jämtlandhä­rjedalen och kyrkopolit­iker i Östersund. I april utsågs hon också av regeringen till särskild utredare av socialtjän­stlagen. Lockar inte pensionärs­tillvaron?

– Nej, faktiskt inte. Jag är väldigt glad över att ”bli använd” och att jag fortfarand­e kan vara med och påverka. Jag förstår inte hur tillvaron skulle te sig om jag inte hade de här sakerna att göra.

Att ägna sig åt trädgården eller barnbarnen på heltid är inget alternativ­t – i alla fall inte än så länge. – Nej, det får anstå. De senaste åren har politikens mantra varit föryngring. Margareta Winberg beklagar att vi i Sverige är dåliga på att uppskatta den kunskap som ålder ger.

– Här har många andra länder en annan syn. Ålder är ingen belastning utan erfarenhet räknas. Det kan jag gilla.

HUR LÄNGE HON själv tänker fortsätta vara aktiv vet hon inte. Allt beror på hälsan och om hon fortsätter att bli nominerad. Men än så länge tycker hon att politik är roligt. Vad har varit den största drivkrafte­n för dig som politiker?

– Mitt ursprung och min pappa, säger Margareta Winberg.

Pappan, som var metallarbe­tare, blev sjuk när hon själv var i 20-årsåldern, och eftersom han inte hade någon stark position i samhället hamnade han långt ned i vårdkön.

– Pappa fick inte den vård han behövde och dog vid 56 års ålder. Jag var pappas flicka och det var då jag bestämde mig för att arbeta politiskt. Min pappas död driver mig fortfarand­e att arbeta för att rättvisan ska öka.

”Jag är väldigt glad över att ’bli använd’ och att jag fortfarand­e kan vara med och påverka”

MARGARETA WINBERG

 ??  ?? ENGAGERAD. Med flera ministerpo­ster på sitt cv, däribland vice statsminis­ter, har Margareta Winberg en gedigen erfarenhet som politiker.
ENGAGERAD. Med flera ministerpo­ster på sitt cv, däribland vice statsminis­ter, har Margareta Winberg en gedigen erfarenhet som politiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden