Hallands Nyheter

Holm hoppfull om svenska chanserna i höjdhoppet

- JOEL TIVEMO 031-62 40 00 joel.tivemo@gp.se

I dag inleds höjdhoppst­ävlingarna med damernas kval. Vi lät Stefan Holm se in i spåkulan och tippa vem som flyger högst. – Det finns två klara favoriter, säger han.

Höjdhopp är en svensk paradgren. Patrik Sjöberg, Kajsa Bergqvist, Emma Green, Staffan Strand, Linus Thörnblad och så inte minst Stefan Holm. Den sistnämnde är i London för att som tränare följa Sofie Skoogs eskapader i höjdhoppsm­attan.

Men vi börjar med herrarna. Deras kval börjar i morgon, fredag. Där ser Stefan Holm en given guldfavori­t.

– Det är Mutaz Essa Barshim. Det är inget snack om det. Där bakom är det helt öppet. Derek Drouin som vann VM 2015 och OS i fjol har bara gjort 2.30 i år. Bohdan Bondarenko är på väg tillbaka men är inte riktigt där, säger han.

PÅ DAMSIDAN SER förutsättn­ingarna liknande ut. Mariya Lasitskene, som hoppat 2.06 i år, väntas ta guldet utan större konkurrens.

– De (Lasitskene och Barshim) är solklara favoriter. Det är inte bara det att de har hoppat högst, de har också varit väldigt stabila. Det är det man vill ha med sig, säger Stefan Holm.

– Man får ofta frågan om det inte är en stor press att gå in som favorit. Jo, men jag går ju hellre in och har vunnit alla tävlingar än att ha förlorat alla tävlingar, säger han.

För svenskt vidkommand­e då? Jo, både Sofie Skoog och Erika Kinsey kan utmana om medalj om dagen är rätt.

– Finalplats är det givna målet för båda i mina ögon. De har varit om Sofie Skoogs och Erika Kinseys chanser högt uppe på Diamond Leaguetävl­ingar och slagit många av de bästa. Kanske kan de till och med bli topp sex – topp åtta. Tittar man historiskt vad det har krävts för att vara topp sex är det ungefär 1.94. Det har i snitt räckt till en 4:e plats på VM. Så gör man 1.95–1.97 så är man med och slåss om medaljer, säger Stefan Holm. Det finns en sådan potential i dem?

– Ja, men sedan ska det göras just den dagen och helst i ett första försök. Likväl som de kan slåss om medalj kan de också försvinna i kvalet. Det är ett ganska stort spann med hoppare som är i den situatione­n.

”Likväl som de kan slåss om medalj kan de också försvinna i kvalet.”

STEFAN HOLM

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? HOPPFULL. Stefan Holm ser två solklara favoriter i VM:S höjdhopp, en i herrarnas och en i damernas. Han tror att de svenska tjejerna kan utmana om medalj om dagen är rätt.
Bild: PETTER ARVIDSON HOPPFULL. Stefan Holm ser två solklara favoriter i VM:S höjdhopp, en i herrarnas och en i damernas. Han tror att de svenska tjejerna kan utmana om medalj om dagen är rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden