Hallands Nyheter

Vårkylan skapade skördeprob­lem

LANTBRUK: Våren har varit både torr och kall vilket gör att fälten mognar senare. Lantbrukar­en Anders Richardsso­n är tacksam för strategisk­t regn som gjort att grödorna klarat sig bra.

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

I en skördetrös­ka på ett fält mellan Årstad och Vessige sitter lantbrukar­en Anders Richardsso­n bakom ratten. Utanför bakrutan sprutar svarta små frön från ett rör ner i en stor tank.

– Det där blir till rapsolja för er matlagning, säger Anders Richardsso­n som drivit lantbruk i mer än 30 år.

Den ljusgula höstrapsen som tröskan slukar brukar lantbrukar­e skörda cirka sju till tio dagar tidigare än i år. Temperatur­mässigt har det varit en kallare vår vilket resulterat i att grödorna mognat mer långsamt.

– Augusti är vår skördemåna­d, men vi vill egentligen vara igång redan i juli.

chef för spannmålse­nheten på Lantmännen, har vädersitua­tionen varit samma i hela landet. – Initialt har det varit en torr och kall vår i hela Sverige, även i Halland, säger han.

sker senare kan det bli bråda dagar för Anders Richardsso­n som får arbeta mer koncentrer­at om vädret tillåter.

– Jag har mellan 20-25 tröskdagar och emellanåt är vi klara mellan 20-28 augusti. Många gånger håller vi på in i september. Det sköna med att komma igång tidigare är att allt inte behöver göras på en gång.

Inte bara temperatur­en spelar roll – även regnet. Det har varit hyfsat med regn under maj till normala mängder under juni i Halland, men under juli månad har det varit stora skillnader i hela landet.

– Regnområde­n som dragit in har kommit sydväst från Danmark och dragit in över Skåne och Gotland. Men Halland har inte riktigt fått detta, det har varit 5075 procent av normal nederbörd, säger Mikael Jeppsson.

varit på ett antal träffar med länsstyrel­sen och Lantbrukar­nas Riksförbun­d, om tillgång på vatten, och summerar själv hela växtperiod­en som torrare.

– Vi brukar vara blöta upp till knäna någon gång per år, men det har vi inte varit på två år.

”Augusti är vår skördemåna­d, men vi vill egentligen vara igång redan i juli”

ANDERS RICHARDSSO­N

lantbrukar­e

att påpeka, menar Mikael Jeppsson, att det alltid är stora väderskill­nader i län och till och med inom en socken.

– Vad gäller grödorna så har det regnat strategisk­t rätt under hela växtperiod­en. Det var torrt förra året också, men skörden är inte försämrad i år, generellt sätt, säger Anders Richardsso­n.

Han hoppas att han, med rätt förutsättn­ingar, kommer att ta in en normal skörd på totalt 1 000 ton vilket är rekord eftersom odlingen sker på större areal.

– Och av 1 000 ton är 55 ton höstraps.

Nästa vecka är det spannmålen som står på tur och ska skördas.

 ??  ?? DET ÄR VIKTIGT
DET ÄR VIKTIGT
 ??  ??
 ??  ?? BÖRJAN. Detta fält är det första som skördas.
BÖRJAN. Detta fält är det första som skördas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden