Hallands Nyheter

André trivs på hemmaplan

SMULTRONST­ÄLLET: ANDRÉ ISBERG André Isberg hade svårt att bestämma sig för vad som är hans smultronst­älle. Det stod mellan föräldrahe­mmet och vid stranden, Kåsa. Valet föll till slut på föräldrahe­mmet.

- KARL-OSKAR SKEPPSTEDT karl-oskar.skeppstedt@hn.se

I kampen mellan stranden och barndomshe­mmet vinner det senare. I alla fall när brottaren André Isberg ska fylla på energibest­åndet mellan träningspa­ssen.

Men ett par timmar innan vi ska ses kommer ett sms, ”finns det möjlighet att skjuta fram intervjun en timma?”. När vi väl slår oss ned på hans föräldrars uteplats kommer förklaring­en: Han har varit på stranden... – Kåsa är favoritstr­anden. Bra sand, varken för långgrunt eller för djupt. Det är mycket ungdomar också, och det passar ju oss, berättar André Isberg.

NÄR VI TRÄFFAR André har han semester från jobbet som elektriker. Men semester för en elitsatsan­de brottare är ingen vanlig ”Svensson-ledighet” säger André, fast han just denna dagen hunnit åka bort till stranden. För några veckor sedan var han i Madrid och tävlade, men han hann bara gå en match innan det var över. En smäll under ögat resulterad­e i sex stygn och André fick stå över fortsatt brottning för att undvika att såret skulle gå upp.

NÄR DET INTE blir stranden Kåsa de lediga dagarna brukar han passa på att ta sig till gallerian för att äta buffé med kompisarna.

– Jag tränar nio-tio pass i veckan, så det går åt en del energi. En bit över 4000 kalorier om dagen. Det är svårt att få i sig så mycket. Speciellt när man jobbar, säger han.

Och det är därför han har valt sitt föräldrahe­m som smultronst­älle. André har brottats sedan han var i sexårsålde­rn, och föräldrarn­a har alltid ställt upp för att underlätta

när han har vart iväg och tränat eller tävlat.

– Jag kommer hit och äter med familjen lite då och då. Oftast blir det husmanskos­t. Det är det jag har vuxit upp med, säger han.

– Utan mamma och pappa hade jag inte kommit så långt som jag har gjort. När jag var liten var det ju brottning varje helg. Farsan har alltid vart med och kört mig, och jag får fortfarand­e hjälp med mat.

I FAMILJEN FINNS utöver mamma och pappa också en två år yngre bror, Oscar Isberg, som också brottas. Trots ålderskill­naden har han alltid vart en sparringpa­rtner.

– Han var inte så bra när han var yngre, men han har blivit bra. Men han har fått ta lite stryk om man säger...

Att André blev brottare är ingen tillfällig­het. Pappa Lars Isberg var själv brottare, så när dagiskompi­sen Oscar Johansson skulle börja brottas så hängde André på.

– Sen fastnade jag där. Men jag höll på med fotboll också när jag var yngre. Men när jag var 12-13 år fick jag välja, det tog för mycket tid med båda. Jag var bäst på brottning, så jag valde det.

Nuförtiden tar brottninge­n nästan all tid för André, men när han var mindre brukade familjen ta båten till Bohuslän över sommaren.

– Vi åkte upp med en annan familj som också har barn i min och min brors ålder. Vi åkte runt bland öarna i Bohuslän och var borta i tre-fyra veckor. Det var riktig avkoppling då. Men det funkar ju inte längre att vara borta så länge från träning, berättar han.

I ÅR ÄR den enda ledigheten som inte innefattar enbart brottning en solsemeste­r till Mallorca med kompisarna i en vecka. Sen åker han raka vägen därifrån för att träna med landslaget. Så att brottninge­n är ”hans värld”, som han själv säger, råder inga tvivel om. Just nu bor han också tillsamman­s med en annan brottare. Båda har samma tänk berättar han, vilket underlätta­r i vardagen.

– När man kommer hem så kan man ju turas om att göra mat. Men ofta kommer vi hit och käkar ändå. Han också, berättar André.

 ??  ?? POPULÄR PLATS. Kylskåpet hemma hos mamma och pappa får ofta besök när André är hemma. En brottare har alltid behov av att fylla på kalorier.
POPULÄR PLATS. Kylskåpet hemma hos mamma och pappa får ofta besök när André är hemma. En brottare har alltid behov av att fylla på kalorier.
 ??  ??
 ?? Bild: KARL-OSKAR SKEPPSTEDT ??
Bild: KARL-OSKAR SKEPPSTEDT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden