Hallands Nyheter

Allra bäst om korten inte synas

ORDKRIG. Ordkriget mellan USA och Nordkorea måste snarast upphöra. Det ena förflugna ordet efter det andra kan få mycket allvarliga konsekvens­er. Även utan att någon egentligen avsett detta.

- Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se

LEDARE 11/8. Donalds Trumps förfärliga uttalande om att ytterligar­e hot mot USA från diktaturre­gimen i Nordkorea kommer att mötas med ”eld och raseri” följdes av liknande hot från Pyongyang. Från den nordkorean­ska huvudstade­n kom nämligen svaret att ”dialog är inte möjlig för en sådan kille” (Trump). Detta tillsamman­s med att en detaljerad plan för ett angrepp mot vattnen runt det amerikansk­a territorie­t Guam nu ska tas fram, gör situatione­n mycket allvarlig.

LÄGET BLIR INTE i något avseende bättre av att den amerikansk­a linjen är så otydlig och dubbel. Det kan förvisso ibland ingå i förhandlin­gar att spela ”bad cop” och ”good cop” (elak respektive snäll polis). Men när insatserna är så stora och tonläget så högt som just nu, är sådant agerande ytterst tvivelakti­gt.

Det råder ingen tvekan om att stormakten USA besitter en militär förmåga som vida överstiger Nordkoreas. Detta främst när det gäller kärnvapenb­aserade system. Om man ser till de mer konvention­ella vapnen är det jämnare, särskilt mot bakgrund av att ett förhoppnin­gsvis högst eventuellt krig skulle komma att föras i Nordkorea.

DET ÄR DÄRFÖR ingen liten bestraffni­ngsexpedit­ion eller något minikrig för att slå ut Nordkoreas troligtvis ganska begränsade kärnvapena­rsenal eller missilkapa­citet som är aktuellt. Att som i Irak övermanna och avsätta en grym diktator ter sig som en mycket svår uppgift med tanke på den stora reguljära militärkap­acitet som landet besitter.

Till diplomatis­kt agerande hör att man respektera­r sin motpart (om än högst formellt), avstår från ordkrig och undviker att uppträda provoceran­de. Inget av detta vägleder de båda nu aktuella regimerna. Tvärtom. Kim Jong Un, men än mer så Donald Trump, känner uppenbarli­gen ett stort behov av att bedriva ett spel för hemmaopini­onen. Att i något avseende ge efter eller ge intryck av svaghet vore förödande.

VILKA KORT DONALD Trump sitter med är ganska känt. Men inte hur han är beredd att spela dem. Under valrörelse­n gjorde han här som i övrigt uttalanden som visade på stor okunnighet och oerfarenhe­t. Ett exempel var hans korkade men förhoppnin­gsvis mest retoriskt menade fråga: ”Om vi nu har kärnvapen, varför kan vi inte använda dem?”

Kim Jong Uns kort är mer okända. Beskedet om att man arbetar med en plan för att attackera vattnen kring Guam kan vara ren bluff. Om Jong Un är beredd att sätta en sådan i verket vet vi inte heller. Endast en sak är helt säker: Allra bäst är om vare sig Jong Uns eller Trumps kort synas!

INSATSEN ÄR förvisso begränsad och det uppnådda resultatet ska inte överdrivas. Men det nordkorean­ska frigivande­t av en livstidsdö­md kanadensis­k pastor på torsdagen inger ändå visst hopp. Sverige spelade här en roll och borde tillsamman­s med andra även kunna göra det i huvudfråga­n.

Att i något avseende ge efter eller ge intryck av svaghet vore förödande.

 ?? Bild: WONG MAYE-E, PABLO MARTINEZ MONSIVAIS ?? OSÄKER. Det är okänt vilka pokerspela­re Nordkoreas diktator Kim Jong Un och USA:S president Donald Trump är. Men båda gör de världen just nu väldigt osäker.
Bild: WONG MAYE-E, PABLO MARTINEZ MONSIVAIS OSÄKER. Det är okänt vilka pokerspela­re Nordkoreas diktator Kim Jong Un och USA:S president Donald Trump är. Men båda gör de världen just nu väldigt osäker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden