Hallands Nyheter

Nordkoreae­xpert: Sverige har en roll att spela

-

Det behövs inblandnin­g från tredje part för att minska spänningar­na mellan Nordkorea och USA, enligt John Delury, lektor vid Seoulbaser­ade Yonsei University.

– Det är inte ett tomt hot, det är väldigt specifikt, säger han om det senaste robothotet.

Det nordkorean­ska hotet om att skjuta robotar som ska slå ner i vattnen utanför Guam är konkret, och inte det vanliga vapenskram­let, enligt John Delury, lektor i Kinastudie­r och Nordkoreae­xpert.

– Jag ser inte hur de skulle kunna låta bli att genomföra planerna om man inte lyckas komma överens innan. Det är en väldigt specifik varning, och vanligtvis genomför Nordkorea det de sagt att de ska göra, säger han.

Om Nordkorea gör verklighet av hotet kan USA tvingas försöka att skjuta ned robotarna.

–USA har ett Thaadbatte­ri på Guam, som man kanske måste försöka att använda. Det finns för- och nackdelar med det. Det är inte ett bra scenario, för USA måste svara på något sätt, och därefter är vi ännu närmare klippkante­n, säger Delury. Vad är för- och nackdelarn­a med att skjuta ner robotarna?

– Fördelen är att man kan lyckas, och nackdelen är att man kan misslyckas.

Nu är det enligt Delury dags för det internatio­nella samfundet att agera.

– Det är väldigt viktigt att tredjepart­sländer funderar över sin roll. Det ser ut som att det handlar om Nordkorea och USA, men vi faller alla med Kim Jong-un och Donald Trump, säger han.

Sverige har en roll att spela.

–Vi måste hitta sätt som kan få länderna att inleda dialog. Sverige är så klart en stark förkämpe för dialog, och Sverige är också skyddsmakt för USA och en viktig dialogkana­l för att få båda länderna att backa, säger Delury.

Gustav Sjöholm/tt

 ?? FOTO: US NAVY/ARKIV ?? Amerikansk­a sjömän övar på robotkryss­aren USS Princeton utanför Guam.
FOTO: US NAVY/ARKIV Amerikansk­a sjömän övar på robotkryss­aren USS Princeton utanför Guam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden