Hallands Nyheter

Ketchupsys­trarna spred dansglädje

- ERIK ÅBERG/TT

The ketchup song, Aserejé eller Ketchupsån­gen. Kärt barn har många namn. 2002 fick en spansk grupp alla att dansa synkronise­rat en hel sommar.

Händerna skulle vara öppna, vända nedåt och föras över och under varandra. Därefter skulle tummarna peka över axlarna innan knäna slogs ihop ett par gånger. Det var bara några av rörelserna i en dansrutin som tog över dansgolven och stränderna en sommar under tidigt 00-tal.

LÅTEN DET DANSADES till var The ketchup song och bakom den stod den spanska systertrio­n Las Ketchup. Men det var inte första gången Spanien levererade en popmelodi och en koreografi som gick hem hos de flesta. I internatio­nell media jämfördes den med föregångar­en Macarena från 1995. ”Flytta på dig Macarena – Här är Ketchupsån­gen”, skrev Entertainm­ent Weekly, CBS uppmanade läsarna att glömma 90-talshiten och Billboard skrev att ingen latinolåt fått så mycket uppmärksam­het sen Los del Ríos megahit.

Kortfattat handlar The ketchup song om Diego – en man som älskar att gå på klubb, dansa och sjunga den påhittade refrängen. Som i sin tur är tagen från den klassiska hiphop-låten Rapper’s delight av The Sugarhill Gang från 1979.

Vissa konspirato­riskt lagda köpte inte bilden av Diego som en partykille utan hävdade att han var självaste Satan. De menade att låten refererade till satanism och att den spanska titeln Aserejé skulle betyda att vara en kättare.

MED SOMMAREN FÖRSVANN systrarna men 2006 var de tillbaka med förstärkni­ng. Till Lucía, Lola och Pilar anslöt sig den fjärde systern Rocío för att tävla med Spaniens bidrag i Eurovision Song Contest. Inför miljontals tittare satte Las Ketchup ljus på en annan tomatbaser­ad vätska – Bloody mary. Det blev dock ingen ny hit för gruppen som slutade på plats 21 av 24 med endast 18 poäng.

Förra året dök Las Ketchup oväntat upp som mellanakt i Melodifest­ivalens första deltävling i Göteborg och fick hela Scandinavi­um att dansa till 2002 års sommarplåg­a.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? DANSANT. Las Ketchup på scenen i Scandinavi­um i Göteborg som mellanakt i Melodifest­ivalen 2016.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT DANSANT. Las Ketchup på scenen i Scandinavi­um i Göteborg som mellanakt i Melodifest­ivalen 2016.
 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? FIASKO. Det blev ingen succé när Las Ketchup gjorde comeback med Bloody mary i Eurovision Song Contest 2006.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT FIASKO. Det blev ingen succé när Las Ketchup gjorde comeback med Bloody mary i Eurovision Song Contest 2006.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden