Hallands Nyheter

Rymdstrate­gi tar Sverige in i framtiden

Med den förra regeringen togs de första stegen för en ny era av rymdintres­se. Sedan hände tyvärr inget.

- MATHIAS GRIMPE

KOMMENTAR 12/8. Sverige är på inget sätt obetydligt i rymdsamman­hang. Vi har en mycket attraktiv raketbas, Esrange, några mil från Kiruna. En bas som används till olika projekt inom rymdforskn­ing. Intresset för att utveckla basen är därför inte enbart svenskt, utan här bedrivs mestadels internatio­nell verksamhet.

Regeringen har visat visst intresse för att placera Sverige på en större rymdkarta. Förändring­en skulle innebära att Esrange i så fall kan användas till att skicka upp annat än vad dagens sondrakete­r och ballonger klarar av. För att göra detta krävs det möjlighete­r att skicka upp satelliter. Ett steg som skulle innebära en oerhörd förändring för svensk del.

MEN FÖR ATT kunna vara med och ta del av rymdmarkna­den krävs stora investerin­gar. Investerin­gar som av naturliga skäl känns ytterst riskabla så länge regeringen inte antar någon nationell rymdstrate­gi.

Än så länge är det enbart Länsstyrel­sen i Norrbotten som beviljat medel, cirka 4 miljoner kronor. Det finansiell­a behovet uppskattas till cirka 550 miljoner kronor. Pengar som skulle kunna skapa ett Sverige med ett europeiskt rymdcenter med kapacitet till fler och större projekt som även skulle gagna svensk forskning.

RYMDUTREDN­INGEN kom bl a fram till att Esrange senast 2020 ska bli just ett sådant europeiskt center. En plats för exempelvis utvecklad testverksa­mhet. Intresset är också stort bland kommersiel­la företag och forsknings­världen.

I FRAMTIDEN KOMMER vi att utvinna naturresur­ser genom att hämta mineraler från asteroider. Även om Sverige inte satsar på detta blir det allt tydligare att det behövs en rymdstrate­gi. Inte minst med tanke på den kunskap vi kommer kunna tillgodogö­ra oss från området. Därför behöver regeringen nu ta det avgörande steget. Och ta Sverige med in i framtiden.

Därför behöver regeringen nu ta det avgörande steget. Och ta Sverige med in i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden