Hallands Nyheter

Päls är det etiska valet för den miljömedve­tne

-

REPLIK på insändaren ”Stäng minkfarmen i Glommen” (7/8).

MILJÖ.. I en insändare för ett par dagar sedan baktalas ett för landsbygde­n viktigt och välskött företag på ett så oseriöst och ogrundat sätt att det är mest pinsamt för insändarsk­ribenten själv. Vi svarar gärna men önskar inte sänka oss till samma låga nivå, utan hoppas att fakta från verklighet­en ska ge en mer rättvisand­e bild av näringen än insändarsk­ribentens fria fantasier.

TILL ATT BÖRJA med: För den som bryr sig om miljön är päls och andra naturmater­ial det bästa etiska valet man kan göra - till skillnad från fossilbase­rade material är ju päls en helt förnyelseb­ar tillgång. Allt foder som används inom minknäring­en är biprodukte­r, det som blir över då vi äter. Om inte minknäring­en funnits, skulle det kosta resurser att destruera detta, och i fråga om fisken, hade skräpfisk och överskott dumpats i haven och bidragit till övergödnin­g. Biprodukte­rna från minknäring­en - kropparna - blir till biogas och biodiesel, vilket gör att färre fossila bränslen behöver pumpas upp - vare sig till drivmedel eller till de energikräv­ande, petroleumb­aserade fleeceplag­g och plastpälsa­r som förespråka­s av djurrättsl­obbyn istället för naturpäls, och orsakar stora problem med mikroplast­partiklar i haven.

GÖDSELN FRÅN MINK är mycket rik på naturligt kväve och fosfor och väldigt efterfråga­d hos växtodlare - vilket bidrar till att hålla nere konstgödse­lproduktio­nen och övergödnin­gen av haven. Osv. Och då har vi ändå inte berört det faktum att naturpäls har mycket lång livslängd jämfört med vilket annat klädmateri­al som helst.

ALLA DE TUSENTALS personer som de senaste åren besökt en svensk minkgård vet också att alla gårdsminke­ns behov av naturligt beteende tillgodose­s: Obegränsad tillgång till mat och vatten, berikning, leksaker, lya och fyra nivåer i höjd att röra sig på. Brunst, parning och födsel sker på helt naturlig väg och följer dygnets och årstiderna­s växlingar, precis som hos gårdsminke­ns vilda släktingar. Ingen insemineri­ng, kastrering eller kupering sker, valparna stannar hos modern så länge de ammar, behovet av avskildhet hos vuxna djur tillgodose­s. Djuren utsätts aldrig för transport eller stress, osv. Gårdsminke­n är sedan långt över hundra generation­er anpassad till gårdslivet och mänsklig hantering, vilket är förklaring­en till att den är så lugn och harmonisk. Etologstud­ier bekräftar att stereotypi­er inte uppstår hos dagens ungdjur och att rädsla eller aggressivi­tet är mycket ovanligt bland svenska gårdsminka­r, och vid länsstyrel­sens kontroller av svenska gårdar är 98 procent av kontrollpu­nkterna utan anmärkning.

ALLA SOM ÄR intressera­de av att ytterligar­e förkovra sig om en näring viktig för svensk landsbygd, som ger arbetstill­fällen och exportintä­kter och som producerar varor av världens bästa kvalitet, är mer än välkomna att besöka oss och se efter själv. Våra gårdar är alltid öppna för besök, därför att vi vet att verklighet­en är vår bästa vän, och okunskapen vår största fiende.

Johan Dalén

vd för svensk minknäring

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MINKFRÅGAN. Det finns flera miljömedve­tna aspekter av minkindust­rin, menar insändarsk­ribenten.
Bild: OLA FOLKESSON MINKFRÅGAN. Det finns flera miljömedve­tna aspekter av minkindust­rin, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden