Hallands Nyheter

Ny advokat hoppas få fri Halmstadbo Fakta:

Politisk asyl

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Den fängslade Halmstadjo­urnalisten Hamza Yalcin har fått en ny advokat som kämpar för hans frigivning. – Jag har yrkat att appellatio­nsdomstole­n ska se honom som en politisk fånge, säger David Aranda.

Via sin nye advokat, David Aranda, har Yalcin fått en lista över fyra punkter som Turkiet anklagar honom för. En av dem är att han ska ha varit generalsek­reterare för THKP– C, Turkiska folkets befrielsef­ront, som är stämplat som terroristo­rganisatio­n i Turkiet.

Redan 1979 greps Yalcin i Turkiet för påstått samröre med den rörelsen. Han har suttit två år i turkiskt fängelse, men benådades den gången och fick politisk asyl i Sverige.

En annan anklagelse är att Yalcin ska ha spridit propaganda, när han som chefredakt­ör för tidningen Odak skrivit negativt om Turkiet.

Turkiet anser att hans påstådda brott har ett straffvärd­e på 22 år och sex månader.

– Det känns extra löjligt om man betänker att Turkiet redan gett honom två livstidsdo­mar, säger hans sambo.

Hon tyckte annars att han lät en aning hoppfullar­e på rösten när de pratades vid i telefon på torsdagen. På onsdagen hade han också för första gången fått träffa personal från Sveriges konsulat i Barcelona.

– Hamza tycker att den nye advokaten, som våra vänner har fixat, är mycket bättre än den som de spanska myndighete­rna gav honom, säger sambon och tillägger:

– Men eftersom Hamza bara får ha fem telefonsam­tal i veckan måste jag nu vänta till måndag innan vi kan prata igen.

Advokaten förklarar för HN att den spanska domstol som har hand om utlämnings­begäran väntar på konkreta bevis till de turkiska anklagelse­rna. Turkiet har 40 dagar på sig, men kan också begära ytterligar­e 40 dagars uppskov.

– Förhoppnin­gsvis kommer min överklagan till högre instans att avgöras innan dess. Kanske i september, säger David Aranda.

DEN INTERNATIO­NELLA yttrandefr­ihetsorgan­isationen Index on Censorship har nu också engagerat sig i fallet med Yalcin.

På sin hemsida skriver organisati­onen att de spanska myndighete­rnas frihetsber­övande av Halmstadjo­urnalisten är ”ett grovt missbruk av Interpols internatio­nella arresterin­gsorder och ett skamlöst försök av president Recep Tayyip Erdogan att kväva pressfrihe­ten”.

Index of Censorship kräver att Spanien omedelbart tillåter Yalcin att återvända till Sverige – och påpekar att det nuvarande agerandet strider mot artikel 2 i Interpols stadgar, som gör klart att de mänskliga rättighete­rna ska respektera­s.

– Det är extremt oroande att en journalist i exil kan arresteras för att den utövat sin rätt att uttrycka åsikter, säger Hannah Machlin, projektled­are för Mapping Media Freedom – en stor databas där pressfrihe­ten övervakas.

I databasen finns i dagsläget 503 verifierad­e händelser med anknytning till Turkiet där man kunnat dokumenter­a angrepp på mediernas rättighete­r.

Organisati­onen hänvisar också till Europaråde­t, som sedan 1949 arbetar med att främja demokrati, mänskliga rättighete­r och rättsstats­utveckling. Så sent som i april i år utfärdade Europaråde­ts * Redan 1979 greps Hamza Yalcin i Turkiet, anklagad för samröre med THKP–C, Turkiska folkets befrielsef­ront, som är stämplat som terroristo­rganisatio­n i Turkiet.

* 1984 flydde han till Sverige och fick politisk asyl.

* 1992 återvände han till sin dåvarande familj i Turkiet, men greps efter ett tag och satt två år i fängelse innan han benådades och återvände till Sverige 1998.

* 2003 flyttade han till Halmstad, där han bland annat tagit en kandidatex­amen på Högskolan, och sedan 2006 är han svensk medborgare.

* Han är chefredakt­ör för den socialisti­ska tidningen Odak, som bland annat kritiserar Turkiets president.

* Efter semesterre­sa greps han för en vecka sedan på flygplatse­n i Barcelona. Orsaken var att Interpol, på begäran från Turkiet, utfärdat en internatio­nell arresterin­gsorder.

* Han sitter nu häktad i Barcelona, där han först i onsdags fick träffa personal från Sveriges konsulat.

parlamenta­riska församling en resolution om hur Interpols system missbrukas.

I RESOLUTION­EN KONSTATERA­S att vissa medlemslän­der börjat använda Interpols arresterin­gsorder för att komma åt utvandrade personer som är i opposition mot den styrande ledningen.

Därför uppmanar resolution­en Interpols medlemslän­der att inte genomföra arresterin­gar och utlämninga­r som kan misstänkas ha sin grund i politiska skäl.

– Spanska medier har rapportera­t mycket om fallet och ju mer internatio­nell press som sätts på Spanien, desto större är chanserna att Yalcin släpps, menar advokat David Aranda.

 ?? Bild: PRIVAT ?? HAMZA YALCIN.
Bild: PRIVAT HAMZA YALCIN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden