Hallands Nyheter

Trump avfyrar nya hot

Nu försöker världens ledare kyla av Nordkoreab­råket: Retoriken har gått över gränsen

-

USA:S president Donald Trump fortsätter elda på mot Nordkorea.

Tyskland och Ryssland försöker däremot kyla ner situatione­n – samtidigt som USA och Sydkorea förbereder en årlig, storskalig, militärövn­ing.

”Militära lösningar är nu på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt. Förhoppnin­gsvis väljer Kim Jong-un en annan väg!”, skrev USA:S president Donald Trump på Twitter i går.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel säger att hon inte ser en militär lösning på konflikten och att en verbal upptrappni­ng är fel väg att gå. Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov säger att retoriken från Washington och Pyongyang har gått över gränsen, och hoppas att ”sunt förnuft” ska segra.

Den 21–31 augusti ska USA och Sydkorea genomföra en militärövn­ing med tusentals soldater, en övning som genomförs årligen och som ofta bemöts med ilska från Pyongyang, enligt The Guardian. Sergej Lavrov tycker att länderna ska avstå från den typen av övningar.

Kina manar båda sidor till lugn och från Peking har det uttryckts frustratio­n, både mot Nordkoreas robotteste­r och mot militärövn­ingar i Sydkorea, beteenden som Kina anser bygger upp spänningar­na.

USA:S försvarsmi­nister Jim Mattis har en betydligt mer nedtonad retorik än landets president, och understryk­er att USA föredrar diplomati gentemot Nordkorea.

–Diplomatin går framåt och ger resultat och jag vill att det ska förbli så just nu, säger Mattis.

Enligt amerikansk­a källor har informella samtal pågått sedan åtminstone juni mellan Joseph Yun, det amerikansk­a utrikesdep­artementet­s Nordkoreaa­nsvarige, och det nordkorean­ska Fn-sändebudet Pak Song Il. Samtalen ska inlednings­vis ha rört amerikansk­a fångar i Nordkorea men kommit att handla om de försämrade relationer­na länderna emellan. Men dialogen ska ännu inte ha lett någonvart, enligt källorna, och det är oklart vilka ”resultat” Mattis syftar på.

Den senaste åtgärden mot Nordkorea var att FN:S säkerhetsr­åd införde nya sanktioner, bland annat exportförb­ud för kol, järn samt fisk och skaldjur.

USA är redo för en militär insats om det behövs, enligt Mattis. Ett krig mot diktaturen skulle dock vara en katastrof, tillägger ministern.

– Krigets tragedier är välkända så det behövs inte fler beskrivnin­gar än att det skulle vara katastrofa­lt, säger han.

Relationen mellan USA och Nordkorea är spänd efter Nordkoreas upprepade robotteste­r. Diktaturen har på senare tid skjutit upp två långdistan­srobotar med potential att nå USA. Landet får inte, enligt FN:S resolution­er, avfyra ballistisk­a robotar eller utföra kärnvapent­ester.

Nordkorea säger sig även vara mitt uppe i att göra klart en plan för att avlossa robotar mot amerikansk­a baser i Guam i Stilla havet. Därefter krävs bara en order från ledaren Kim Jong-un för att planen ska sättas i verket, enligt diktaturen. (Tt-afp-reuters)

 ??  ?? NORDKOREA GUAM Amerikansk­a militära områden Storlek: 550 km2 1,5 miljoner turister under 2016
NORDKOREA GUAM Amerikansk­a militära områden Storlek: 550 km2 1,5 miljoner turister under 2016

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden