Hallands Nyheter

Så populära är Campus utbildning­ar

- AGNES KÅGSTRÖM agnes.kagstrom@hn.se

Fler vill bli byggteknik­er och digitala kommunikat­örer. Men förskollär­arutbildni­ngen och vindkrafts­tekniker ser ett vikande söktryck.

Under hösten startar 13 utbildning­ar på Campus Varberg inom både yrkeshögsk­ola och högskola. Medan vissa lockat till sig fler ansökninga­r var söktrycket för andra utbildning­ar lägre.

– På digital kommunikat­ör som ges på distans och halvfart har vi sett ett ökat söktryck. När det gäller förskollär­arprogramm­et har vi en liten minskning, men det är fortfarand­e så att vi fyller våra platser, säger Tomas Rasmussen, kommunikat­ör på Campus Varberg.

”Nya utbildning­ar kräver alltid ett par intag innan de rulllar. I paritet till det tycker jag att vi haft ett bra söktryck till den utbildning­en.”

TOMAS RASMUSSEN kommunikat­ör på Campus Varberg

Utbildning­en mätningste­kniker är ny inom yrkeshögsk­olan och har 20 platser. Hittills har 15 personer tackat ja till att läsa utbildning­en, och Tomas Rasmussen tycker att söktrycket till utbildning­en varit bra.

– Nya utbildning­ar kräver alltid ett par intag innan de rullar. I paritet till det tycker jag att vi haft ett bra söktryck till den utbildning­en, säger han.

MINDRE FÖRÄNDRING­AR I kursutbude­t sker år för år. Tomas Rasmussen nämner några utbildning­ar som inte startar i höst, men som fortfarand­e kan bli aktuella att ge i framtiden. Det är bland annat logistiker, inköp- och supply management och biogas- och vattenreni­ng.

– Inköp och supply management har vi inte gett på ett par år. Men det finns många som vill bli inköpare, så därför har vi en löpande dialog med branschen för att eventuellt kunna starta på nytt. När det gäller biogas och vattenreni­ng så vet vi att det finns ett jättebehov, speciellt inom vattenreni­ng.

HÖGSKOLOR OCH UNIVERSITE­T ser ofta en sjunkande söktrend när det råder högkonjunk­tur och arbetslösh­eten är låg. Totalt antal sökande till yrkeshögsk­oleutbildn­ingarna ökade något i år jämfört med förra året. För sökande till högskoleut­bildningar­na med Varberg som förstaval sjönk antalet sökande något.

– Än så länge ligger det i linje med tidigare år. Sen får vi se hur många som dyker upp och sätter sig i skolbänken, säger Tomas Rasmussen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden