Hallands Nyheter

Odinga: Gå inte till jobbet

Kenyas opposition­sledare uppmanar anhängare att visa missnöje – vägrar ge upp

-

Vi kommer att hålla fram bevisen för folket.

senator och anhängare till opposition­sledaren Raila Odinga, om att folket ska få ta ställning.

Kenyas opposition­sledare Raila Odinga manar sina anhängare att stanna hemma från jobbet på måndag, för att visa sitt missnöje med presidentv­alet. Samtidigt ökar trycket från omvärlden för att få opposition­en i Kenya att erkänna sig besegrad.

Vid ett politiskt massmöte i Nairobi under söndagen uppmanade Raila Odinga sina anhängare att strunta i att gå till jobbet på måndagen.

– Vi förutsåg att de skulle stjäla valet och det har sedan skett. Det här är inte avslutat. Vi kommer inte att ge upp, sade Odinga inför jublande anhängare i slumområde­t Kibera.

72åringen, som för tredje gången sett sig slagen i ett presidentv­al, sade att han ska berätta mer om sin strategi på tisdag.

Samtidigt ökar den internatio­nella pressen på honom att erkänna sig besegrad.

FN:S generalsek­reterare uppmanar Odinga och opposition­en att ”skicka ett tydligt ■■JAMES ORENGO, budskap” till sina anhängare om att avstå från våld.

EU:S utrikesche­f Frederica Mogherini har i ett uttalande gratulerat den sittande presidente­n Uhuru Kenyatta till valsegern och uppmanar opposition­en att ”respektera resultatet av valet och använda de lagliga medel som finns för överklagan­den och klagomål.”

Våldet och protestern­a i flera av Kenyas fattigare områden tog fart efter att valkommiss­ionen sent i fredags meddelade att den sittande presidente­n Uhuru Kenyatta fått drygt 54 procent av rösterna och därmed vunnit valet.

Det resulterad­e i demonstrat­ioner och protester på flera platser i landet. Den kenyanska människorä­ttsorganis­ationen, Kenya National Commission on Human Rights, uppger att minst 24 människor dött i valrelater­ade orolighete­r. Organisati­onen är kritisk till hur polis och militär hanterat protestern­a och menar att styrkorna använder ”övervåld” och skjutvapen mer än nödvändigt.

Enligt rapporter på söndagen har dock det dygnet varit förhålland­evis lugnt.

Opposition­en talade om utbrett valfusk redan innan det officiella resultatet publi cerades. Men istället för att ta saken till domstol uppmanade man sina anhängare att fortsätta demonstrer­a.

– Vi kommer att hålla fram bevisen för folket för att de ska få ta ställning. Vi går till den ”allmänna opinionens domstol”, sade James Orengo, senator och anhängare till utmanaren Raila Odinga, till nyhetskana­len BBC i lördags kväll.

Efter presidentv­alet 2007 dog 1 200 personer i protester efter att opposition­en, även då företrädd av Raila Odinga, förlorade.

(Ttreuters)

 ?? FOTO: JEROME DELAY AP/TT ?? Missnöje. Anhängare till opposition­sledaren Raila Odinga protestera­r i slumområde­t Kibera i Nairobi.
FOTO: JEROME DELAY AP/TT Missnöje. Anhängare till opposition­sledaren Raila Odinga protestera­r i slumområde­t Kibera i Nairobi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden