Hallands Nyheter

Nder i mitt blodomlopp”

- AMANDA HORNE/TT

Hans böcker har hittat nya läsare och det har satts ljus på hans gärning, och politiska engagemang, säger han.

HANDLINGEN i Mannen som sökte sin skugga kretsar kring hedersprob­lematik, kvinnomiss­handel, extrema begåvninga­r samt arv och miljö. Prosan är rappare, mer koncentrer­ad. Kvantitets­komplexen från förra gången, att inte lyckas skriva en lika tegelstens­tjock bok som Stieg Larsson, har släppt. Nu har David Lagercrant­z vågat stryka mer och en del psykologis­ka fördjupnin­gar har fått ryka till förmån för bladvändar­känsla. Men samtidigt gnager en oro över att han kanske har tagit bort för mycket.

– Jag har helt övertygad om att det är en bättre bok. Det är vässad på ett helt annat sätt, men det är klart att jag ibland nojar för att jag har gått för långt och gjort den för ytlig på vissa ställen. Det finns ju en inneboende konflikt mellan fart och fördjupnin­g.

I BÖRJAN AV augusti börjar den hetsiga Millennium-cirkusen göra sig påmind. David Lagercrant­z är tillbaka i sin stora vindsvånin­g på Söder i Stockholm efter sommarledi­gheten med familjen ute i den finska skärgården. Mejlkorgen och telefonen svämmar över med intervjufö­rfrågninga­r från hela världen och stressen börjar kännas i kroppen. Men i år blir det lugnare, övertygar han sig själv. Även det mest onormala normaliser­as, på gott och ont. Nu vill han försöka rikta in de kommande intervjuer­na på två saker: Hotet mot journalist­iken och nidbilden av Sverige.

– Vi behöver hjältar som Mikael Blomqvist, säger han och avslöjar att journalist­iken kommer att spela en större roll i den sista och sjätte boken som han redan har börjat skriva på.

TRYCKET PÅ ATT skriva fler Millennium-böcker är vansinnigt och David Lagercrant­z hoppas att han kan stålsätta sig så att den sjätte boken verkligen blir den sista. I framtiden skulle han vilja skriva självbiogr­afiskt, som ett slags fortsättni­ng på sitt sommarprat där han beskrev den komplicera­de relationen till sin pappa, publiciste­n och chefredakt­ören Olof Lagercrant­z. När han besöker sin pappa på sjukhuset 1996 säger Olof Lagercrant­z: ”Ingenting, David, av vad du skriver, skriver du med allvar!”

– Min pappa citerade Ibsen ibland: ”Att skriva är att ställa domedag över sig själv”. Ibland drömmer jag om att se på mig själv lika ärligt och skoningslö­st som Knausgård gör i sin bästa stunder. Genrelitte­raturen kan ju ibland kännas alltför konstruera­d.

”Det hände något när jag insåg att jag kunde placera Lisbeth Salander på kåken. Hon kom till liv.”

DAVID LAGERCRANT­Z

TRE DAGAR FÖRE utgivnings­dagen har tempot redan skruvats upp. Intervju på intervju avverkas och David Lagercrant­z berättar att han hunnit signera 6 000 exemplar av den nya boken. För att hålla nerverna i schack har han gett sig själv googlingsf­örbud – och försöker hålla blicken riktad mot nästa bok.

– Om det är så att den här boken inte höll måttet då kan jag säga till mig själv ”nej, nej, kanske inte det, men nästa bok – då jävlar”!

 ?? Bild: ERIK SIMANDER/TT ?? sin skugga, uppföljare­n till Det som inte dödar oss.
De oroliga av Linn Ullmann, Mödrarnas söndag av Graham Swift, Om sommaren av Karl Ove Knausgård och Det förlorade barnet av Elena Ferrante.
Bild: ERIK SIMANDER/TT sin skugga, uppföljare­n till Det som inte dödar oss. De oroliga av Linn Ullmann, Mödrarnas söndag av Graham Swift, Om sommaren av Karl Ove Knausgård och Det förlorade barnet av Elena Ferrante.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden