Hallands Nyheter

Stort gap mellan vd-löner i Varberg

LÖNESKILLN­ADER: Lönerna för kommunala bolagsdire­ktörer i Varberg varierar kraftigt. Trots Vivabs dubbla kommunansv­ar tjänar vd Margareta Björksund-tuominen klart mindre än många manliga chefer.

- Fredrik Larsson 010-471 53 67 ∙ fredrik.larsson@hn.se

Hallands Nyheter har gått igenom lönerna för samtliga förvaltnin­gsoch bolagschef­er i Varbergs kommun.

BÄST BETALD ÄR Björn Alvengrip som ansvarar för hamnarna i Varberg och Halmstad. Han tjänar 114 500 kronor i månaden.

Margareta Björksund-tuominen är vd på Vivab och ansvarar för vatten och avlopp i Varberg och Falkenberg. För det har hon en lön på 75 000 kronor i månaden. Hur kommer det sig att din månadslön är 39500 kronor lägre än Björn Alvengrips?

– Det är en helt befogad fråga, naturligtv­is, säger Margareta Björksund-tuominen, som leder ett bolag som omsätter 400 miljoner kronor, har 160 anställda och verksamhet i två städer. Hon fortsätter: – Vi kanske har lite olika uppdrag, vi är visserlige­n verkställa­nde direktörer båda två, men jag jobbar i ett bolag som direkt leder en verksamhet som ligger i kommunens uppdrag.

– Hamnen är en affärsdriv­ande verksamhet på ett annat sätt. Sen tycker jag det är jättevikti­gt viktigt att man har en enhetlig syn på hur vd-löner ser ut oavsett, exempelvis när det gäller kön.

Margareta Björksund-tuominen säger att hon tycker det är mer relevant att jämföra hennes lön med verkställa­nde direktörer som leder liknande verksamhet­er.

Hon har varit på Vivab sedan 2009, men har glömt vad ingångslön­en var.

– Jag har ändå haft en löneutveck­ling och jag trivs jättebra på mitt jobb.

Peter Sjöholm (M), styrelseor­dförande

i Vivab, är den som sätter lönen för vd-posten i det kommunala bolaget.

”Problemet med kvinnor är att de i regel är dåliga förhandlar­e när det gäller deras egna löner. Jag har försökt trycka upp hennes lön”

PETER SJÖHOLM (M) styrelseor­dförande, Vivab om Björksund-tuominens lön

HAN TYCKER GENERELLT att v d lönerna har skenat iväg, men konstatera ratt Margareta Björksund t o u minen har varit lågt betald jämfört med övriga direktörer i kommunen.

– Hon är definitivt inte överbetald. Problemet med kvinnor är att de i regel är dåliga förhandlar­e när det gäller deras egna löner. Jag har försökt att trycka upp hennes lön.

– Jag tycker inte det är okej att killarna tjänar mer bara för att de är killar, snarare tvärtom. Det är arbetsuppg­ifterna som är det väsentliga.

Varför fick inte Margareta Björksund-touminen ett större lönepåslag i år?

– Det handlar om signaleffe­kten till övriga anställda i bolaget. Lönen måste höjas stegvis och på ett vettigt sätt.

Hon kommer ju aldrig komma ikapp övriga bolagsdire­ktörer utan ett större lönelyft?

– Ja, jag vet det. Jag är inte överlyckli­g över den situatione­n.

Hur ska du ändra på det?

– Jag vet inte riktigt.

 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR ?? TJÄNAR 75 000 KR/MÅN. Margareta Björksund-tuominen, vd på Vivab, kan inte mäta sig med de bästa betalda bolagsdire­ktörerna i Varbergs kommun.
Bild: ERIKA ARNADOTTIR TJÄNAR 75 000 KR/MÅN. Margareta Björksund-tuominen, vd på Vivab, kan inte mäta sig med de bästa betalda bolagsdire­ktörerna i Varbergs kommun.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? TJÄNAR 114 500 KR/MÅN. Björn Alvengrip, vd på Hallands Hamnar, är den bäst betalde bolagsdire­ktören i Varbergs kommun.
Bild: OLA FOLKESSON TJÄNAR 114 500 KR/MÅN. Björn Alvengrip, vd på Hallands Hamnar, är den bäst betalde bolagsdire­ktören i Varbergs kommun.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden