Hallands Nyheter

Besök på bondgården lockade få

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

När bondgårdar bjöd in till besök var det inte många som kom. Men Julia Hilgers, 8,5 år, var där och hon fick klappa en två dagar gammal kalv.

Under söndagen hade 20 Arlagårdar i Sverige bjudit in barnfamilj­er på bondgårdsb­esök. Törlan Lantbruk i Tvååker var en av dem som ville visa var maten kommer ifrån.

Törlan Lantbruk drivs av Ulf Persson och Bengt Svensson. De har 270 mjölkkor, 250 tackor och fem anställda.

Sedan flera år tillbaka är de knutna till Arlas satsning Miniorgård­ar. Varje år tar de emot några skolklasse­r som får lära sig mer om hur det går till på en bondgård och var maten kommer ifrån.

– Kosläpp har vi också haft i några år men det här är första gången det här med Miniordag testas då barnfamilj­er bjuds in, säger Ulf Persson.

Ett maxantal på 40 personer hade satts men till Törlan Lantbruk var det bara tre barnfamilj­er som dök upp.

– Det är bra för dem som är här. Vi hinner ju med dem på ett annat sätt. Barnen har tusen frågor, säger Ulf Persson.

ARLA HAR GJORT en undersökni­ng där de har sett att barn i storstadso­mråden är osäkra på var maten de äter kommer ifrån. I och med att antalet mjölkgårda­r minskar blir det allt färre barn som kommer i kontakt med dessa.

Ulf Persson och Bengt Svensson berättar att skolklasse­r som kommer på besök till en början brukar hålla för näsan och tycka att det luktar äckligt. Men efter att de har varit på gården i tio minuter är det bortglömt.

Under tiden bondgårdsb­esöket pågick kom mjölkbilen och

barnen fick se hur det gick till när mjölken hämtades. Kevin Roca från Stråvalla tyckte att höjdpunkte­n med dagen var att få se hur det gick till att mjölka.

– Det är roligt att vara här, en annan upplevelse, säger han.

BARNEN FICK OCKSÅ klappa två dagar gamla kalvar inne i ladugården, fodra korna, provsitta traktorn och gå runt till fåren.

– Det här var den bästa utflykten på länge. De som driver gården är så fantastisk­a och pedagogisk­a, säger Lillemor Johnsson som åkt till gården med sin familj från Älvsåker.

Törlan Lantbruk har nyligen gått över till ekologisk produktion. Då gäller lite annorlunda regler kring att skilja av kalvarna från korna. Kalvarna ska få gå med kon någon dag innan de skiljs åt.

 ??  ?? GULLIGT OCH ULLIGT. Bondgårdsb­esökarna Kevin Roca, Julia Hilgers och Elin Johnsson får närkontakt med ett lamm. Tackan bräker oroligt.
GULLIGT OCH ULLIGT. Bondgårdsb­esökarna Kevin Roca, Julia Hilgers och Elin Johnsson får närkontakt med ett lamm. Tackan bräker oroligt.
 ??  ??
 ?? Bilder: ANNA OSCARSON ??
Bilder: ANNA OSCARSON
 ??  ?? JOBB FÖR BONDEN. Kalvarna avskiljs från sina mammor.
JOBB FÖR BONDEN. Kalvarna avskiljs från sina mammor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden