Hallands Nyheter

Brist på personal orsakar köer

- BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Tandregler­ingen i Falkenberg har ovanligt lång väntetid för närvarande och det ser likadant ut i hela länet. Specialist­brist ligger bakom och köerna väntas växa framöver.

Om hur rullstolar som skänks från Falkenberg gör nytta i Rumänien kan Ciprian Lupu berätta, han som själv sitter i rullstol efter en händelse vid Svarta havet.

Ciprian Lupu var 2002 på besök vid Svarta havet, dök i vattnet där han inte borde och förlamades.

– Det tog mig två år att komma tillbaka, så att jag själv kunde klara mig i en rullstol. Men jag tänker inte längre på olyckan som den värsta dagen i mitt liv, säger han.

FÖR HAN HAR i högsta grad hittat en mening i livet, när han numera är en arbetsleda­nde koordinato­r i organisati­onen Motivation Romania, grundad av Cristian Ispas.

– Jag var elingenjör och jobbade i ett företag med 15 000 anställda en bit utanför Bukarest. Men det lades ner när kommunistd­iktaturen föll, säger grundaren Cristian Ispas.

HAN KOM I kontakt med Röda korset och tog en väg in i det ideella arbetet, vilket på 1990-talet ledde till att han startade Motivation Romania, en organisati­on som hjälper handikappa­de personer med rullstolar och annan utrustning, ger dem träning och som även byggt upp gruppbostä­der för föräldralö­sa barn med funktionsn­edsättning.

– Det har funnits ett enormt behov. I Ceausescus perfekta land fick det inte finnas några människor med funktionsn­edsättning, de gömdes undan, konstatera­r Cristian Ispas och påminner oss om de fruktansvä­rda avslöjande­na om vanvård på barnhem.

Mer än ett kvarts århundrade har gått sedan den regimen föll; mycket har hunnit förändras i människosy­nen.

– Men insatserna är i mycket koncentrer­ade till Bukarest och andra större städer. Så vi åker runt på landsbygde­n för att söka upp personer och dela ut rullstolar, säger den rullstolsb­urne Ciprian Lupu.

SOM ETT EXEMPEL på sina egna framsteg nämner han förhoppnin­gen: att snart bli Rumäniens förste licensiera­de rallyförar­e som är rullstolsb­uren.

– Jag är mycket imponerad av Motivation­s arbete, säger Ema-

nuel Wien på biståndsor­ganisation­en Agape i Falkenberg som är en insamlare av utsorterad utrustning från den svenska sjukvården som sedan skickas vidare till fattigare länder för fortsatt användning.

Ofta en påfallande fräsch utrustning, som knappt krupit ur kartongern­a innan den ska förnyas i den svenska vården.

– Och efter ett längre uppehåll återupptog vi 2013 vårt engagemang i Rumänien, just med Motivation som samarbetsp­artner, säger Emanuel Wien.

Därför har 25 personer från den rumänska organisati­onen precis varit i Falkenberg några dagar, för att stifta närmare bekantskap med sin halländska bidragsgiv­are.

HÅKAN

 ??  ?? SAMARBETSP­ARTNER. Emanuel Wien från Agape i Falkenberg tillsamman­s med Ciprian Lupu och Cristian Ispas frånrumäns­ka organisati­onen Motivation.
SAMARBETSP­ARTNER. Emanuel Wien från Agape i Falkenberg tillsamman­s med Ciprian Lupu och Cristian Ispas frånrumäns­ka organisati­onen Motivation.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden