Hallands Nyheter

En annan arbetstid är möjlig!

-

på ledaren ”Bondfånger­i om arbetstid” (31/8).

JOBB. Maria Haldesten påstår i en ledare den 31/8 att kravet på 6 timmars arbetsdag handlar om människor som inte vill göra rätt för sig. Vi förstår att det kan se ut så från ett arbetsgiva­rperspekti­v, eller från en borgerlig politikers perspektiv. Vi ser något helt annat.

VI SER MÄNNISKOR i den gemensamma sektorn som sliter för att göra ett bra jobb. Som känner att de inte räcker till, varken på jobbet eller hemma, som får stress-symtom, blir utslitna, utmattade, utbrända och slutar sina anställnin­gar. Vi ser höga sjukskrivn­ingstal och rekryterin­gssvårighe­ter. Vi ser att vi inte kan fortsätta så här.

Vi tycks vara överens med Haldesten om att 8-timmarsdag­en inte är naturgiven, den är ett resultat av förhandlin­gar mellan arbetsmark­nadens parter. Det handlar om styrkeförh­ållandena på arbetsmark­naden och i samhället, klasskampe­n om man så vill. När 8-timmarsdag­en blev lagstadgad hade arbetarkla­ssen stöd i en arbetarreg­ering, till förtret för arbetsgiva­re och borgare. De borgerliga partierna har alltid motarbetat alla framsteg för arbetarkla­ssen, såsom allmän och lika rösträtt, allmän semester och arbetstids­förkortnin­g.

Ett av de vanligaste argumenten emot sådana framsteg är att ”samhället” inte har råd med dem. I en bilaga till vår motion visade vi att det är fullt möjligt att genomföra en arbetstids­förkortnin­g, och att det handlar om prioriteri­ngar. Vid en allmänt genomförd arbetstids­förkortnin­g till 6 timmar med bibehållen lön, skulle nyanställn­ingarna kosta (netto) ca 32 miljarder kronor. Det är vad bara två av de jobbskatte­avdrag som infördes av den borgerliga regeringen kostar.

ATT HÖJA LÖNERNA för dem som i dag redan jobbar deltid skulle kosta ytterligar­e 54 miljarder. Summa 86 miljarder, vilket är cirka 4 procent av de totala lönekostna­derna i landet. Om företagen själva skulle betala kostnadern­a, skulle vinstandel­en för dem sjunka från 38 till 35 procent (Källa: ETC ekonomi 2014-01-16).

Halland och Falkenberg är borgerligt styrda. De valda politikern­a vill inte prioritera arbetstaga­rnas hälsa och välmående framför skatteavdr­ag och företagsvi­nster. Somliga av dem oroar sig till och med för följderna av att folk skulle få för mycket fritid(!). Men det är ett kortsiktig­t tänkande, menar vi. Flera privata företag och flera arbetsplat­ser inom den offentliga sektorn har infört 6-timmarsdag på försök eller permanent och märker fördelar i form av piggare personal som presterar bättre, lägre sjukskrivn­ingstal och att det blir mycket lättare att rekrytera.

Åke Andersson

ordförande Vänsterpar­tiet Falkenberg Mikael Hallberg

ledamot i Kommunfull­mäktige Kristina Hallberg

ersättare i Kommunstyr­elsen

 ??  ?? UR HN 31/8.
UR HN 31/8.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden