Hallands Nyheter

Skyltarna visar på långt håll att det är förbud

-

på ”Meningslös­a skyltar för skyddsområ­den” (1/9).

DJURSKYDD. Länsstyrel­sen i Hallands län har sedan vintern 2015 arbetat med att uppdatera säl- och fågelskydd­sskyltar. Under de senaste två vintrarna har vi fått upp omkring hälften av de skyltar som ska informera om fågelskydd­sområde, totalt cirka 50 områden i länet. Samtliga skyltar för länets 13 öar med sälskyddso­mråden är på plats.

SKYLTARNA FÖLJER DE standardmå­tt som är framtagna av Naturvårds­verket. Färgsamman­sättningen visar på långt håll att det är en förbudssky­lt. Texten förtydliga­r förbudet genom att tala om vad, vilket område och under vilken period förbudet gäller. Att sätta skyltarna i havet runt öarna där gränsen för beträdnads­förbud finns prioritera­s inte av praktiska och ekonomiska skäl.

Precis som på land gäller vissa regler även till havs, varje båtägare har en skyldighet att hålla sig uppdaterad om vad som gäller i de vatten man färdas i. På sjökort, som varje båtägare bör ha i båten, smartphone eller GPS finns dessa skyddsområ­den utmärkta. På Länsstyrel­sens webbplats finns också utförligar­e beskrivnin­g av skydden. Vi använder även våra sociala medier, bland annat Facebooksi­dan Naturreser­vat i Halland, för att informera om tillträdes­förbuden.

I INSÄNDAREN STÄLLS frågan varför skyltarna uppdaterat­s i gamla djurskydds­områden som inte längre används av fåglar och sälar. Djuren är rörliga och deras val av platser för att häcka och föda ungar kan variera över åren. Områden kan överges under många år men sedan återtas. Därför är det viktigt att platser som tidigare varit viktiga får fortsätta vara ostörda för att kunna återkoloni­seras. Vi tar gärna emot observatio­ner om öar som är betydelsef­ulla för fåglar och sälar och som i dagsläget saknar skydd mot störningar.

Insändarsk­ribenten föreslår att Länsstyrel­sen ska sätta upp informatio­nsskyltar även i småbåtsham­narna. Ett utmärkt förslag som komplement till skyltning på plats som vi tar med oss i det fortsatta arbetet. Den som har fler tips eller frågor får gärna höra av sig till naturreser­vat.halland@ lansstyrel­sen.se Annelie Ohlsson

reservats- & fastighets­förvaltare Länsstyrel­sen i Hallands län

 ?? Bild: HERIBERT PROEPPER/TT ?? SÄLAR. Varje båtägare har en skyldighet att hålla sig uppdaterad om vad som gäller i de vatten man färdas i.
Bild: HERIBERT PROEPPER/TT SÄLAR. Varje båtägare har en skyldighet att hålla sig uppdaterad om vad som gäller i de vatten man färdas i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden