Hallands Nyheter

En miljon extra för miljön

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Konstgräsp­lanen som ska ersätta Håstens grusplan blir en miljon dyrare om kommunen väljer ett alternativ som är mer skonsamt mot miljön.

Förstudien om den kommande konstgräsp­lanen i Håsten är klar och nu förordar kultur- och fritidsnäm­ndens arbetsutsk­ott det dyrare alternativ­et.

– Inriktning­en har varit att planen ska belasta miljön så lite som möjligt. Därför tycker vi att man ska använda Tpe-granulat, som inte är vulkaniser­at och som kan återvinnas, säger nämndens ordförande Christofer Bergenbloc­k (C).

ETT HELT EKOLOGISKT kork-granulat finns också på marknaden, men har kritiserat­s för att korken blir statisk och fastnar på skorna, huden, kläder och på bollen – vilken ger risk för ögonskor när man nickar.

Det valda förslaget, som kommunfull­mäktige beslutar om i november, har en totalkostn­ad på drygt 12 miljoner kronor, ungefär en miljon mer än alternativ­et med Sbr-granulat av återvunnet gummi, som är sämre för miljön.

Sedan tidigare är det klart att Sparbankst­iftelsen bidrar med 7 miljoner kronor.

FÖRSTUDIEN rekommende­rar även invallning av planen, en miljövänli­g sviktpad och dagvattenb­runnar som möjliggör återanvänd­ning av granulat som lossnar.

– Vi har även tittat på belysninge­n. Halogen är relativt energikräv­ande, så här föreslår vi Led-belysning som är en dyrare investerin­g men har lägre årskostnad, fortsätter Bergenbloc­k.

En läktare av trä ska också byggas. Själva konstgräse­t blir av samma typ som på Påskbergsv­allen och Ankarvalle­n i Träslövslä­ge.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? OMBYGGNAD. Håstens grusplan kan vara en konstgräsp­lan i slutet av 2018.
Bild: ANNIKA KARLBOM OMBYGGNAD. Håstens grusplan kan vara en konstgräsp­lan i slutet av 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden