Hallands Nyheter

Mobbad är förvånad över utredninge­n

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Den före detta mellanchef­en i Spenshult är förvånad över att Migrations­verket inte utreder enhetschef­en som struntade i att stoppa mobbningen på arbetsplat­sen. – Jag har spelat in flera samtal där jag pratar med honom om kränkninga­rna, säger han.

HN skrev i förra veckan om hur en före detta mellanchef vid Migrations­verket i Spenshult gjort en kränknings­anmälan. I denna berättar han om hur tre medarbetar­e han varit chef över ska ha mobbat honom i ett och ett halvt års tid – bland annat genom att sprida rykten.

I ANMÄLAN STÅR också att han flera gånger påtalat problemen för enhetschef­en Carl Hedberg, utan att denne ska ha gjort något åt saken. Det står att Hedberg aldrig erbjudit den drabbade stöd och att enhetschef­en undvikit att prata med individern­a om det som hänt.

– Jag fick höra att jag inte skulle konfronter­a medarbetar­na och att man som mellanchef måste tåla mycket, säger anmälaren till HP.

Som bevis har han fyra inspelning­ar från möten han haft med Hedberg under oktober–december förra året.

– En gång var det med en högre chef från Göteborg. När jag tog upp mina problem förklarade hon: ”vi är inte här för att prata mobbning, vi är här för att prata om ditt svaga ledarskap”.

Han blev ytterst förvånad när han läste att sektionsch­ef Ola Tärnås bara ska utreda de tre medarbetar­na han anklagar för mobbning – utan att titta på enhetschef Hedbergs roll.

– Det är konstigt att han slipper undan så lätt – trots att han känt till mobbningen så länge – med tanke på hur tydlig lagstiftni­ngen är angående arbetsgiva­rens ansvar, säger den före detta mellanchef­en, som är omplacerad till annan ort efter att i början av det här året ha blivit anklagad för att ha tagit emot mutor.

– ALLT HANDLAR OM att man som så ofta flyttar på den mobbade, i stället för mobbarna. Sedan hittar man på ett svepskäl, menar mannen.

På arbetsmilj­öupplysnin­gen.se, som både Svenskt Näringsliv och de fackliga organisati­onerna står bakom, kan man läsa att ”det är arbetsgiva­ren som har huvudansva­r för att förebygga mobbning och hantera en mobbningss­ituation som har uppstått”.

Där står också att ”utsatta ska snabbt få hjälp eller stöd, chefer och arbetsleda­re ska få utbildning och handlednin­g och arbetsgiva­ren ska vara tydlig med att kränkande behandling inte accepteras”.

Dessutom står det att ”chefen har en viktig roll och ska återkomman­de klargöra för personalen att mobbning inte accepteras på arbetsplat­sen”.

Mannen som gjort kränknings­anmälan är sedan mitten av juli sjukskrive­n.

– Jag mår så dåligt psykiskt av det jag utsatts för. Tills vidare ska jag vara hemma till oktober, men det kändes i alla fall lite bättre när jag läste om min anmälan i tidningen, säger han.

”Det är konstigt att han slipper undan så lätt med tanke på hur tydlig lagstiftni­ngen är.” KRÄNKNINGS­ANMÄLARE

 ?? Bild: ROGER LARSSONBIL­D: ARKIV ?? ANMÄLAREN ÄR OMPLACERAD. Mannen som anmält att han under lång tid blivit mobbad på jobbet i Spenshult har fått tillfällig tjänstgöri­ng på annan ort.
Bild: ROGER LARSSONBIL­D: ARKIV ANMÄLAREN ÄR OMPLACERAD. Mannen som anmält att han under lång tid blivit mobbad på jobbet i Spenshult har fått tillfällig tjänstgöri­ng på annan ort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden