Hallands Nyheter

Långa köer till tandregler­ingen

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Köerna växer till tandregler­ingen i Falkenberg. Föräldrar oroas över att tonåringar kan få vänta i upp till två år innan det blir deras tur.

Ann-sofie Christians­son i Glommen har reagerat på den långa väntetiden.

– Jag fick beskedet att det är ett och ett halvt till två års väntetid. Då frågade jag om det fanns möjlighet att komma till en annan tandregler­ing i länet men fick svaret att det är likadant där och ingen idé att söka.

– Tar det två år kommer vår dotter att vara 15 år gammal när det är dags att fixa det. Borde det inte vara lättare att åtgärda problem tidigare? Det är ju en estetisk fråga också. När man befinner sig i tonåren kan det vara känsligt. Tråkigt om många ungdomar drabbas av det här och det finns ju ingen vårdgarant­i inom tandvården, säger Annsofie Christians­son.

KRISTIN GUSTAFSSON, verksamhet­schef för tandregler­ingsklinik­erna i Halmstad och Falkenberg, bekräftar att väntetiden blivit längre i år. Men känner inte igen att det skulle ta så lång tid som upp till två år.

– Nej, i dagsläget har vi 40 veckors väntetid i Falkenberg. Men köerna förväntas öka då vi har brist på ortodontis­ter och bara kallar patienter under pågående behandling. Vi tar inte in några nya just nu. Det är likadant i stora delar av länet.

– Vi har varit väldigt förskonade här och haft väldigt korta väntetider under decennier i Halmstad och Falkenberg. Då har det inte tagit längre än ett halvår. Men nu har vi haft rekryterin­gsbekymmer och är inte fullt bemannade. Därför vågar jag inte svara på i dag hur långa väntetider det kan bli framöver.

NORMALT HAR MAN fyra ortodontis­ter i Halmstad och Falkenberg, men för närvarande är de bara två.

– Vi annonserad­e redan i våras efter fler men har inte fått några sökande. Det är brist på ortodontis­ter i hela riket och jag tror att det är långa köer i stora delar av Sverige.

En ortodontis­t är en tandläkare som är specialist på tandregler­ing. Hen har en tandläkaru­tbildning i botten och ska ha jobbat med det i några år.

Sedan tillkommer en treårig heltidsutb­ildning ovanpå det.

– Jag har full förståelse för att tonårsförä­ldrar kan vara bekymrade. Men vi kan inte göra så mycket när situatione­n är som den är. Är det risk för att bettavvike­lsen gör att tänder skadas prioritera­r vi det och ger förtur. Tandregler­ing är kostnadsfr­itt upp till 21 år om bettavvike­lsen bedöms uppfylla de kriterier som finns inom Region Halland. Men är det rent estetiska problem får man vänta och då får man även stå för kostnaden själv, förklarar Kristin Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden