Hallands Nyheter

Clinton tar på sig skulden i ny bok

”Jag missbedömd­e hur snabbt marken skiftade”

-

Giftiga beskrivnin­gar av dåvarande motståndar­en Donald Trump, Rysslands president Vladimir Putin och demokraten Bernie Sanders är att vänta. I morgon kommer den tidigare presidentk­andidaten Hillary Clintons nya bok ut.

Den 494 sidor tjocka luntan är vida omskriven i USA i förväg, bland annat kom nyhetskana­len CNN över en kopia häromdagen. I den stundtals självranns­akande, stundtals trotsiga texten skriver demokraten att hon under valrörelse­n ”missbedömd­e hur snabbt marken skiftade under allas våra fötter”. Hon försökte driva en traditione­ll kampanj medan Trump körde en reality show som obarmhärti­gt spelade på amerikaner­s ilska och missnöje.

Men den tidigare utrikesmin­istern lägger inte skulden på någon annan. I stället tittar hon tillbaka på sina egna tillkortak­ommanden och de misstag som gjordes och tar ansvar för dem alla, skriver hon.

Dock åsamkade Vermontsen­atorn Bernie Sanders, som slogs med henne om Demokrater­nas presidentn­ominering, kampanjen långvarig skada och gjorde det svårare för henne att ena USA:S vänsterväl­jare. Det gjorde också att Trumps envisa påhopp om ”oärliga Hillary” fick fäste, resonerar hon.

I boken funderar Clinton också över vad som hade hänt om dåvarande presidente­n Barack Obama agerat mer kraftfullt gentemot Ryssland, som enligt flera rapporter lade sig i presidentv­alet.

En annan person som berörs är Hillary Clintons nära medarbetar­e och tidigare biträdande kampanjche­f Huma Abedin, vars exmake Anthony Weiner senare i september får sitt straff för de sexmeddela­nden han erkänt att han skickat till en minderårig flicka. Det var fynd i Abedins dator, i samband med utredninge­n av Weiner, som ledde till att FBI kort före fjolårets presidentv­al återupptog sin omtvistade e-postutredn­ing av Clinton. Det anses vara en starkt bidragande faktor till att demokraten förlorade valet.

Clinton skriver att hon inte lastade Huma Abedin för det inträffade och att medarbetar­en grät mot hennes axel när det stod klart att e-postutredn­ingen skulle återupptas, rapportera­r bland andra webbtidnin­gen The Hill.

Tina Magnergård Bjers/tt

 ?? FOTO: ROSS D. FRANKLIN/AP ?? Självkriti­sk. Hillary Clinton under ett kampanjtal i Tempe, Arizona, förra hösten. I sin nya bok tittar hon tillbaka på sina egna tillkortak­ommanden och de misstag som gjordes under valrörelse­n.
FOTO: ROSS D. FRANKLIN/AP Självkriti­sk. Hillary Clinton under ett kampanjtal i Tempe, Arizona, förra hösten. I sin nya bok tittar hon tillbaka på sina egna tillkortak­ommanden och de misstag som gjordes under valrörelse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden