Hallands Nyheter

Mugabe talar kryptiskt om efterträda­re

-

En bitter maktkamp pågår om vem som en dag ska ta över efter Zimbabwes president Robert Mugabe. Själv säger den 93-årige Mugabe att han eventuellt kommer att berätta vem han föredrar som efterträda­re.

– Jag kan ha min egen kandidat, men den personen måste ta striden med andra kandidater när det är kongress, slog Mugabe fast när han i lördags mötte ungdomsanh­ängare vid ett massmöte i staden Bindura.

Den post det handlar om är regeringsp­artiet Zanu-pf:s ledare, och därmed med största sannolikhe­t landets nästa president. Officiellt gäller dock än så länge inget annat än att Mugabe själv är kandidat i nästa års val.

En av dem som de senaste åren tungt hintat om att hon vill bli det afrikanska landets nästa president är Robert Mugabes hetlevrade 52-åriga hustru Grace Mugabe. Från att ha betraktats som en lättviktig ”shopaholic” är fru Mugabe allt mer synlig i zimbabwisk politik med eldiga tal och attacker mot dem som dristat sig att vara kritiska mot maken. Dessutom är hon sedan 2014 ledare för regeringsp­artiet Zanu-pf:s kvinnoförb­und, en viktig plattform.

Men manegen är inte helt krattad för presidentf­run. Det är en offentlig hemlighet att landets 74årige vicepresid­ent Emmerson Mnangagwa, även kallad Krokodilen, ser sig själv som den rättmätige efterträda­ren till presidentp­osten.

Nyhetsbyrå­n Reuters publicerad­e nyligen en lång artikel där man hänvisar till dokument från Zimbabwes fruktade säkerhetsp­olis CIO där det framgår att Mnangagwa och andra politiska spelare – inklusive Mugabes ärkerival opposition­sledaren Morgan Tsvangirai – positioner­ar sig för att ta över när den allt mer bräcklige Mugabe dör eller stiger åt sidan. Uppgiftern­a i artikeln har inte bekräftats.

Ingrid Dahlbäck/tt

 ?? FOTO: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI /AP ?? Robert och Grace Mugabe på ett massmöte i staden Gweru den 1 september.
FOTO: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI /AP Robert och Grace Mugabe på ett massmöte i staden Gweru den 1 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden