Hallands Nyheter

OKLARA REGLER.

Hästar anses vara både bruksdjur och sällskapsd­jur. Det sätter käppar i hjulet när man som hästbonde vill söka bidrag.

-

Karin Pettersson växte upp på en gård med mjölkkor men nu är hon hästföreta­gare. – Jag tror att det hade varit lättare för mig att få bidrag till ett kostall, säger hon.

Karin Pettersson driver sin verksamhet Two-t i Årnarp utanför Halmstad. Hon håller i kurser för människor som vill förstå sig på sin häst bättre. Det handlar om hästens psykologi och Karin är utbildad i Parelli Natural Horsemansh­ip i USA, vilket gör henne till något av en horse-whisperer.

– Ja, faktiskt. Jag är den i Norden som har längst utbildning i den här metoden, säger Karin Pettersson.

Hennes gård ligger ett stenkast från föräldrahe­mmet där Karin växte upp med en annan sorts djur.

– Mina föräldrar var mjölkbönde­r fram tills jag var 19 år, berättar hon.

FÖR KARIN PETTERSSON var det stora intresset hästar. Länge arbetade hon med hästarna vid sidan av andra jobb men har nu arbetat heltid med sin hästverksa­mhet i tre år. Det var inte självklart att våga satsa och Karin har haft en del motgångar. Hon upptäckte att det inte är så lätt för en företagare inom hästsport att få ekonomiskt stöd. Hästen faller mellan stolarna i många avseenden då den hamnar någonstans mellan kategorise­ring som bruksdjur och sällskapsd­jur.

– Jag tror att det hade varit mycket lättare för mig att få bidrag till

”Jag blev godkänd för att få investerin­gsstöd för att bygga min stallbyggn­ad men när jag var klar fick jag till svar att pengarna var slut.”

KARIN PETTERSSON

ett kostall än till min stallbyggn­ad för hästarna, säger Karin Pettersson.

På jordbruksv­erkets hemsida kan man läsa att det finns två olika sorters bidrag att söka för företagare inom hästnäring­en. 2011 sökte Karin därför företagsst­öd för att kunna bygga stallet. Det handlade om Eu-pengar från Jordbruksv­erket som hon ansökte om genom Länsstyrel­sen.

– Jag blev godkänd för att få investerin­gsstöd för att bygga min stallbyggn­ad men när jag var klar fick jag till svar att pengarna var slut, berättar Karin Pettersson.

KARIN FÖRKLARAR ATT hon enligt anvisninga­rna var tvungen att bygga klart innan hon kunde få några pengar och att alla papper då skulle vara på plats. Hon gjorde precis så för att allt skulle bli rätt, men när byggnaden stod färdig fick hon inga pengar.

– Jag tycker att det är konstigt att man får godkänt och sedan när man är klar så får man ett svar att det inte finns några pengar kvar. Jag visste att jag max kunde få upp till 40 procent av investerin­gen men jag trodde aldrig att jag skulle bli helt utan, säger hon.

DET FINNS CIRKA 350 000 hästar i Sverige och i Halland ökar antalet hästar kontinuerl­igt. Magnus Nordgren på landsbygds­utveckling­senheten på Jordbruksv­erket säger att det på senare år blivit mindre pengar till stöd för investerin­gar på landsbygde­n och det drabbar inte minst hästnäring­en. Att hästen faller mellan olika stolar som sällskapsd­jur å ena sidan och som bruksdjur å andra sidan försvårar ytterligar­e.

– Hästen används till många olika saker. Enligt beräkninga­r är det 20 procent av hästarna i Sverige som används i näringsver­ksamhet, andra är sällskapsd­jur, säger Magnus Nordgren.

DET HÄR GÖR det svårt bland annat då det handlar om ekonomiskt stöd, enligt Nordgren.

– Det kan vara svårt att skapa ett regelverk kring hästhanter­ingen och det i sin tur försvårar i bidragsför­farandet, säger Magnus Nordgren.

 ??  ?? GICK MISTE OM BIDRAG. ”Hästviskar­en” Karin Pettersson i Årnarp i Halland byggde ett nytt häststall och hoppades på Eu-bidrag. Men det blev inte en krona. ”Pengarna var slut”, beklagar Karin, här tillsamman­s med ardennerhä­starna Ruter och Ulrik.
GICK MISTE OM BIDRAG. ”Hästviskar­en” Karin Pettersson i Årnarp i Halland byggde ett nytt häststall och hoppades på Eu-bidrag. Men det blev inte en krona. ”Pengarna var slut”, beklagar Karin, här tillsamman­s med ardennerhä­starna Ruter och Ulrik.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÖRLUST. Karin Pettersson beviljades bidrag för sin stallutbyg­gnad, men när hon var klar var Eu-pengarna slut.
Bild: JARI VÄLITALO FÖRLUST. Karin Pettersson beviljades bidrag för sin stallutbyg­gnad, men när hon var klar var Eu-pengarna slut.
 ?? Bilder: JARI VÄLITALO ??
Bilder: JARI VÄLITALO
 ??  ?? NYTT STALL. Men investerin­gen blev utan bidrag.
NYTT STALL. Men investerin­gen blev utan bidrag.
 ??  ?? MÅR BRA. Ruter gillar mattes omsorger.
MÅR BRA. Ruter gillar mattes omsorger.
 ??  ??
 ??  ?? MOTGÅNG. Konstigt att först få godkänt och sedan inga pengar, tycker Karin.
MOTGÅNG. Konstigt att först få godkänt och sedan inga pengar, tycker Karin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden