Hallands Nyheter

LEDARE: Ett så oklart politiskt läge som nu har vi knappast sett sedan 1920-talet.

MÅNGA ALTERNATIV. Det finns många regeringsa­lternativ inför valet 2018. Ett så oklart politiskt läge som nu har vi knappast sett sedan 1920-talet.

- Bengt Wernersson

LEDARE 11/9. När bara ett år återstår till valet listade Dagens Nyheter i lördags inte mindre än sex möjliga regeringar 2018. Förutom dagens rödgröna samarbete, är de uppräknade alternativ­en en Alliansreg­ering, samarbete mellan S och M, en ren S-regering, en regering med M, KD och SD samt, och det är kanske ett av de mer troliga i dagens opinionssi­tuation, en blockövers­kridande regering med mellan S och MP samt C och L.

DE HYPOTESER SOM måste vara uppfyllda bakom vart och ett av de listade alternativ­en är dock många. Flera av dem förutsätte­r att de får majoritet. En blockövers­kridande minoritets­regering är inte särskilt troligt. Inte heller en minoritets­koalition och ett organisera­t samarbete med ett parti som står utanför, som i dag.

Det sistnämnda, det vill säga att göra S beroende av V för att deras regering och budget skulle släppas fram, var i grunden Fredrik Reinfeldts idé om hur en parlamenta­risk situation med SD i stark vågmästars­tällning skulle hanteras. Den var inte särskilt lyckad.

En orsak till denna idés svaghet var att den var dåligt förankrad i de egna leden och den Decemberöv­erenskomme­lse (DÖ) som var dess förlängda arm var närmast dödsdömd redan från början. Den har också framtvinga­t olyckliga uppgörelse­r av regeringen med Vänsterpar­tiet, se exempel härintill. Sådant hade kunnat förhindras om Alliansen varit beredd att göra upp i fler centrala frågor än som nu blivit fallet.

I EN KOMMUN är det förhålland­evis lätt att etablera ett samlingsst­yre där flera partier, även över blockgräns­en, är med och ”regerar”. Till skillnad från en regering är ju en kommunstyr­else i praktiken redan en sorts samlingsst­yre. Alla partier som får ett visst antal mandat, beroende av hur många partier som är represente­rade i kommunfull­mäktige, får automatisk­t plats i kommunens regering. Så har i Varberg SD, trots att inget annat parti vill samarbeta med dem, ordinarie plats.

Men det går inte lika lätt i en nationell regering. I en regering voterar man inte. Den som, vilket är mycket ovanligt, reserverar sig mot ÖPPEN FRÅGA. Att Anna Kinberg Batra inte blir statsminis­ter är vid det här laget klart. Men i övrigt är det en ganska öppen fråga.

ett fattat beslut, skriver i praktiken under sin egen avskedsans­ökan. Ett statsråd är chef för ett departemen­t. Med de avgrundsli­ka skillnader som finns mellan sju partier i riksdagen å ena sidan och SD å den andra, skulle det inte vara möjligt att ha ett regeringss­amarbete med dem.

NÄR M NU om ett par veckor väl har valt sin nya partiledar­e och L med stor sannolikhe­t valt om Jan Björklund till sin, är det viktigt att Allianspar­tierna tar tag i sitt samarbete och presentera­r fler gemensamma

förslag. De måste även ge besked om hur de, förutom i en Alliansreg­ering, vill att Sverige ska styras. C-ledaren Annie Lööf uppmanade till detta i ett debattinlä­gg i Dagens Industri i fredags. Det finns det all anledning för övriga att ta fasta på.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden