Hallands Nyheter

Uteblivna svar om skolchefs avgång

MILJONUPPG­ÖRELSEN: I går sökte facken svar hos kommunledn­ingen: Varför fick Jörgen Frostlund gå som skolchef med 30 månadslöne­r i ersättning? Inget svar gavs. Och fler än facken undrar vad som egentligen hänt.

- Håkan Bergström 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

Frågeteckn­en gjorde att de fackliga organisati­onerna på måndagen hade initierat ett möte med dem som vet, kommunråde­t Marilouise Wernersson (C) och opposition­srådet Per Svensson (S), för att om möjligt få en något klarare bild.

– Naturligtv­is ställde vi frågan om orsaken, men vi fick inget svar utan man hänvisade återigen till att detta är ett personligt avtal med tysthetslö­fte. Vi hade kanske inte heller förväntat oss något svar, utan fokus låg sedan mer på frågan vad som händer nu, med tanke på den oro och osäkerhet som finns, säger Fredric Hillertz, vice ordförande i Lärarförbu­ndet i Falkenberg.

DET TYDLIGA SVAR som gavs är att man nu snabbt söker en lösning med tillförord­nad chef enbart för skolförval­tningen, i väntan på rekryterin­gen av en ordinarie. Det är inte meningen att kommunchef­en Charlotte Johansson, som just nu är tillförord­nad skolchef, ska ha den uppgiften vid sidan av sin ordinarie tjänst under någon längre tid.

Att det är ytterst få som hanterat frågan om Jörgens Frostlunds avgång visar sig också vid kontakten med politikern­a.

– Nej, jag har ingen aning. Jag fick ett sms den aktuella fredagen om att Frostlund skulle gå. Jag har förståelse för att man har sekretess kring en sådan uppgörelse, men jag reagerar på att vi inte anses betrodda att få någon förvarning eller informatio­n, säger liberalen Lars Fagerström, ledamot i kommunstyr­elsen och ersättare i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott.

Inte heller Claës-l Ljung, moderat kommunråd, är informerad:

– Jag fick veta om detta när det redan var bestämt. Därmed har jag också förklarat att jag ingenting vill veta. Han är säkert en duktig person, men det är väl något som inte funkat i maskinerie­t, säger Ljung som gissning.

ATT DET INTE ”funkat i maskinerie­t” är en inte alldeles ovanlig spekulatio­n. Hade det rört sig om någon reell oegentligh­et, vilket ingen ens har antytt, skulle Frostlund knappast ha kunnat gå från kommunen med en uppgörelse på 30 månadslöne­r à 67 500 kronor (plus sociala avgifter). Nivån på avgångsved­erlaget talar för att det i lagens mening saknats ett sakligt skäl för att säga upp honom.

I OCH FÖR sig befinner sig förvaltnin­gschefer inom en gråzon i arbetsrätt­en. En verkställa­nde direktör får till exempel finna sig att han/hon kan skiljas från sin tjänst när förtroende saknas, utan närmare förklaring. Ofta har man då redan vid anställnin­gen kommit överens om de villkor som ska gälla vid en sådan avgång. För kommunala förvaltnin­gschefer finns däremot inget självklart svar, om de till fullo skyddas av arbetsrätt­en eller ej.

Men att döma av Jörgen Frostlunds anställnin­gskontrakt var den frågan inte ens aktuell att reda ut när han anställdes. Hans kontrakt är upplagt på samma sätt som vilken annan fast anställd person i kommunen.

MEN DET SOM nu irriterar många – se till exempel insändarna i HN – är bristen på förklaring när 2,7 miljoner kronor av skattepeng­ar går ut genom dörren. Kommunråde­t Mari-louise Wernersson­s (C) påstående om ”olika syn på utveckling­en av verksamhet­en” är lika kortfattad som kryptisk.

Men den som tror på att någonting ”inte funkat i maskinerie­t” hamnar lätt i två möjlighete­r:

att Jörgen Frostlund utmanat den politiska ledningen med en agenda som inte stämmer överens med deras egen, till exempel när det gäller möjlighete­n eller kostnadern­a för att behålla byskolorna.

att Jörgen Frostlund hamnat på någon kollisions­kurs i tjänsteman­naledninge­n, till exempel med den överordnad­e kommunchef­en Charlotte Johansson.

 ?? Bild: MALIN EIREFELT/ARKIV ?? DET VAR DÅ. Jörgen Frostlund tillsamman­s med lärarperso­nalen när han i början av året formulerad­e målet om en utbildning i toppklass i Falkenberg.
Bild: MALIN EIREFELT/ARKIV DET VAR DÅ. Jörgen Frostlund tillsamman­s med lärarperso­nalen när han i början av året formulerad­e målet om en utbildning i toppklass i Falkenberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden