Hallands Nyheter

Journalist­en Jennie Perssons bok om barn som upplevt sorg kan vara både till tröst och hjälp.

NY BOK: ÄMNET SORG OCH SAKNAD SKA HJÄLPA BARN FÖRSTÅ Barnboksfö­rfattaren och journalist­en Jennie Persson har skrivit boken I mitt hjärta finns du kvar. En bok om barn i sorg, riktad till just barn för att visa att de inte är ensamma med sina känslor.

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Med bara några veckor kvar till bokmässan, där Varbergsbo­n Jennie ska medverka, har hon och illustratö­r Elin Lindell fått hem exemplar av sin nya bok.

– Det är ett långt arbete med att göra en bok så det är skönt att se den i färdigt tryck, det känns jättekul, säger Jennie Persson.

Debuterade som författare gjorde hon dock redan år 2014 med boken ”Vilken vecka?! När föräldrar skiljer sig”, även den i samarbete med Elin Lindell.

– Jag hade skrivit en artikel i tidningen Kamratpost­en om hur det är att ha skilda föräldrar vilket fick bokförlage­t Natur och Kultur att höra av sig och fråga om jag ville göra en bok om samma ämne.

EFTER BOKENS TRYCK pratade Elin och Jennie, tillsamman­s med förlaget, om att göra fler böcker. De diskuterad­e flera stora teman och det var då som sorg kom på tal. – Alla upplever ju sorg och vi tänkte att det var ett intressant ämne. I boken får 14 barn mellan 9-14 år berätta om sina stora och svåra sorger som att förlora ett syskon, husdjur eller en förälder som dött i en sjukdom eller olycka. – De berättar om sina erfarenhet­er och hur de har upplevt sin sorg. Även om Jennie Persson är glad att hon nu kan hålla resultatet av det långa arbetet i sin hand så är hon mest imponerad av barnen som hon intervjuad­e. – Jag hade inte träffat dem tidigare och tänkte att det nog skulle bli svårt att fråga om det svåra som de hade varit med om. Men de flesta hade inte några problem med att prata, utan ville gärna berätta om sina föräldrar och syskon som gått bort. Ett barn, som förlorat en storasyste­r, sa till och med att ”äntligen är det någon som frågar oss, hur vi känner”. Berättelse­rna med barnen är varvade med kapitel där läkare, psykolog och begravning­sentrepren­ör får ge sin expertis i ämnet. Boken ger även tips och råd och förklarar svåra begrepp.

PÅ NÄSTAN ALLA sidor finns Elin Lindells illustrati­oner som bilder, större pratbubblo­r med citat från barnen eller en färgglad inramning av sidan.

Jennie Persson bläddrar i boken som kan vara till hjälp på många olika sätt.

– Det kan vara en bra bok hos skolkurato­rn eller på skolbiblio­teket. Den kan också ge föräldrar insikt i hur det är för barn att uppleva något svårt och vara hjälpsam för ett barn som upplever sorg att få läsa om någon i samma situation. Jag tycker det känns viktigt att barn inte ska känna att de är ensamma med sina känslor.

Den 28 september drar bokmässan i gång och då kommer Jennie Persson vara på plats för att bli intervjuad om boken.

– Det ska bli kul, men också lite nervöst.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? ANDRA BOKEN. Jennie Persson, journalist på Varbergspo­sten och HN, är aktuell med sin andra bok.
Bild: ANNIKA KARLBOM ANDRA BOKEN. Jennie Persson, journalist på Varbergspo­sten och HN, är aktuell med sin andra bok.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden