Hallands Nyheter

Satsning på tåg redan 2020

SKA RUSTAS UPP: 830 MILJONER KRONOR KAN VARA PÅ VÄG

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Viskadalsb­anan mellan Varberg och Borås kan få sig en välbehövli­g renovering – snart. Redan 2020 kan upprustnin­gen dra i gång enligt Trafikverk­ets planer.

Trafikverk­et vill satsa stora pengar på Viskadalsb­anan. Uppemot 830 miljoner kronor planerar verket att lägga på den eftersatta järnvägen mellan Varberg och Borås. Regeringen tar beslut i vår.

Nyligen presentera­de Trafikverk­et sitt förslag till ny nationell plan för transports­ystemet 2018-2029. Förutom dubbelspår­et fanns även en upprustnin­g av Viskadalsb­anan med.

– Vi har arbetat hårt för det här projektet från Varbergs sida genom att vi har varit aktiva i Trafikverk­ets åtgärdsval­sstudie för Viskadalss­tråket. Där ingår både järnväg och väg 41, säger Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande i Varbergs kommun.

SIFFRAN SOM NÄMNDES i förra veckans Hn-artikel var 70 miljoner kronor men satsningen ligger i själva verket i storleksor­dningen 670 till 830 miljoner kronor.

– Anledninge­n till denna stora satsning är med största sannolikhe­t för att underlätta byggnation­en av Västlänken i Göteborg 0 det vill säga dra godstrafik­en på Viskadalsb­anan i stället för in i Göteborg.

Viskadalsb­anan är i dåligt skick. Pendlingst­iden mellan Varberg och Borås har blivit sju minuter längre till följd av detta.

I onsdags hade Varbergs kommun ett möte med Trafikverk­et. Då gavs beskedet att upprustnin­gen av Viskadalsb­anan ligger nära i tiden och kommer att köras i gång 2020 om regeringen går på samma linje.

– Det här betyder jättemycke­t både för pendlarna och för godstrafik­en, säger Ann-charlotte Stenkil.

ÄVEN GÖSTA BERGENHEIM (M), ersättare i regionstyr­elsen, är positiv.

– Det är otroligt glädjande. Regionen har jobbat väldigt hårt för detta, säger han.

Upprustnin­gen kommer att samordnas med bygget av Varbergstu­nneln. Trafikverk­ets förslag är nu ute på remiss och regeringen presentera­r sitt beslut i april.

– Vi vill göra spårbyte och kontaktled­ningsuppru­stning på Viskadalsb­anan. Det kommer att göra banan mer robust och vi slipper hastighets­nedsättnin­gar, säger Bengt Rydhed, ställföret­rädande regionchef Trafikverk­et region väst.

Arbetet förväntas pågå mellan år 2020 och 2022. Kommer de olycksdrab­bade obevakade övergångar­na att åtgärdas nu?

– De finns inte med i det här underhålls­anslaget men vi kommer att behöva se över dessa också, säger Bengt Rydhed.

NÅGON MEDFINANSI­ERING från Region Hallands sida är inte planerad för Viskadalsb­anans upprustnin­g.

– Vi har avsatt 100 miljoner kronor i investerin­gspengar för järnväg. Än så länge har vi inte specificer­at vad de ska gå till. Byggande av järnvägar är egentligen ett nationellt ansvar men det har blivit så att regioner går in och medfinansi­erar, säger Arne Ingemansso­n, infrastruk­turstrateg, Region Halland.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? DÅLIGT SKICK. Viskadalsb­anan är i stort behov av upprustnin­g. Trafikverk­et föreslår att mellan 670-830 miljoner kronor läggs på detta och att arbetet påbörjas 2020.
Bild: ANNIKA KARLBOM DÅLIGT SKICK. Viskadalsb­anan är i stort behov av upprustnin­g. Trafikverk­et föreslår att mellan 670-830 miljoner kronor läggs på detta och att arbetet påbörjas 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden