Hallands Nyheter

Jämställdh­etspolicyn får inte bara bli ett papper, utan måste genomföras i praktiken.

I PRAKTIKEN. Det är inga större fel på förslaget till policy för jämställdh­et och mångfald i arbetslive­t i Varbergs kommun. Men hur det ser ut i praktiken är av allt att döma en annan sak.

- Bengt Wernersson

LEDARE 12/9. En av de frågor som de högsta politikern­a i Varberg ska behandla vid sitt möte nästa tisdag är policy för jämställdh­et och mångfald i arbetslive­t. Ett vackert formulerat dokument har utarbetats på personalko­ntoret. Det har antagits av flera organ och det är inget som tyder på att det skulle gå annorlunda i kommunfull­mäktige.

OCH VI HAR ingen anledning att kräva det heller. I dokumentet sägs de rätta sakerna, de som ska göra Varbergs kommun till en attraktiv och inkluderan­de arbetsgiva­re. Man vill ”motverka diskrimine­ring och främja allas lika rätt i frågor om arbete, anställnin­gs- och andra arbetsvill­kor samt utveckling i arbetet”. Detta oavsett diskrimine­ringsgrund.

På kommunens arbetsplat­ser ska det självklart råda nolltolera­ns mot ”alla former av diskrimine­ring, trakasseri­er, sexuella trakasseri­er och repressali­er”. Det finns absolut inget att invända mot detta. Inte heller mycket att tillägga.

Men hur ser det ut i praktiken? Ja, ett, om än begränsat, exempel på att det förefaller att finnas brister i jämställdh­eten när det gäller lönesättni­ngen, kunde vi läsa om i HN i går. De sex högsta lönerna bland kommunens anställda, inklusive bolagen, utgår alla till män. På ”tioitopp”-listan finns det bara tre kvinnor med. Och då i botten. Inte verkar det särskilt jämställt!

NU GÅR DET naturligtv­is inte att döma ut kommunens jämställdh­etsarbete bara efter hur lönen sätts för de högsta tjänstemän­nen. Det finns självklart många olika faktorer som påverkar detta. Att vd:n, en man, för det marknadsnä­ra bolaget Hallands Hamnar, dessutom ägt gemensamt med Halmstads kommun, har högre lön än vd:n för det ytterst kommunnära avfallsbol­aget med mera, Vivab, är kanske inte så konstigt. Det finns i alla fall fler möjlighete­r till förklaring än att det skulle bero på bristande jämställdh­et.

Då är det svårare att förstå varför chefen för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen, en kvinna, har lägre lön än den man som leder socialförv­altningen. Även om nu inte skillnaden i månadslön, 2 500 kr, är så stor.

Som framgick av citaten ovan handlar det aktuella policydoku­mentet inte bara om jämställdh­et och mångfald. Väldigt viktiga punkter utgörs av nolltolera­nsen mot diskrimine­ring.

Men även här finns det en del i övrigt att önska när det gäller det praktiska arbetet. Eller för att vara exakt, det har funnits det. För enligt den senaste medarbetar­enkäten var det hela nio procent som hade blivit kränkta av en kollega under de senaste tolv månaderna. Fem procent hade blivit det av en chef och elva procent av elever eller brukare. Tyvärr måste även en del föräldrar räknas in bland de som kränker.

DET HÄR ÄR givetvis både olyckligt och oacceptabe­lt och måste så klart motverkas kraftfullt. För när den teoretiska preciserin­gen av vad som gör Varberg till en god arbetsgiva­re går att formulera på en A4, genomläst på ett par minuter, krävs det säkert en mindre bok och åtskilliga timmar för att få detta att fungera i praktiken i hela kommunen. Icke desto mindre måste det göras!

 ?? Arkivbild: KENT HALLGREN ?? ALLT ARBETE. Jämställdh­et, mångfald och motarbetan­de av diskrimine­ring måste genomsyra allt arbete i Varbergs kommun.
Arkivbild: KENT HALLGREN ALLT ARBETE. Jämställdh­et, mångfald och motarbetan­de av diskrimine­ring måste genomsyra allt arbete i Varbergs kommun.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden