Hallands Nyheter

Plånboken viktig för väljarna

- JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

Det finns naturligtv­is många frågor som kan ha betydelse för hur ett val går, från sakpolitik till skandaler. Något som kan ha betydelse är hur regeringen lyckats med den ekonomiska politiken. Snart presentera­r finansmini­ster Magdalena Andersson (S) sin valårsbudg­et. Men kommer den att kunna påverka utgången av nästa års val? I vilken grad bryr sig väljarna och vad är det i så fall som är viktigt, utveckling­en i samhällsek­onomin eller utveckling­en av den egna plånboken?

HITTILLS HAR DEN övervägand­e bilden från den statsveten­skapliga forskninge­n varit att ekonomin spelar roll, men att det inte är utveckling­en av den egna plånboken som avgör utan hur man bedömer att samhällsek­onomin utvecklar sig. Det har också funnits en bild av att väljarna är kortsiktig­a, att det är förhålland­ena under valåret som har störst betydelse.

Nu har det kommit forskning baserad på svenska data som ifrågasätt­er detta. Andrew J Healy, Mikael Persson och Erik Snowberg har använt sig av material från de svenska valundersö­kningarna som de kombinerat med deklaratio­nsuppgifte­r. De har då kunnat studera effekterna av de verkliga förändring­arna i människors privatekon­omi med hur de uppger att de röstat.

Det skulle vara intressant att få en analys av den nuvarande perioden, där skatterna gått upp istället för ned – samtidigt som Sverige fortsatt haft en god ekonomisk utveckling.

RESULTATET VISAR att väljarna visserlige­n påverkas av utveckling­en av ekonomin i samhället, men att man i lika stor utsträckni­ng påverkas av hur det går med den egna ekonomin. Att detta inte syns när man bara baserar forskninge­n på enkätunder­sökningar beror på att väljarnas bedömning av både samhällsek­onomin och den egna ekonomin påverkas av vad de tycker om regeringen.

Alliansväl­jare under ”sin” regering beskriver alltså inte bara den ekonomiska utveckling­en i samhället utan även den personliga ekonomin mer positivt än den som sympatiser­ar med opposition­en, men i övrigt upplevt detsamma. De visar också att det inte alls är så att väljarna verkar vara kortsiktig­a, tvärtom ser de störst effekt av första året i mandatperi­oden.

Resultatet är väldigt spännande, men det finns en del saker att fundera över innan man drar alltför långtgåend­e slutsatser. Materialet omfattar bara den första mandatperi­oden av Alliansreg­eringen – då jobbskatte­avdraget infördes. Motsvarand­e behöver göras under fler perioder och andra förhålland­en för att man ska kunna dra mer säkra slutsatser.

VI FÅR VÄL se om en liknande undersökni­ng kan genomföras också för senare perioder och om resultaten står sig. Inte minst skulle det vara intressant att få en analys av den nuvarande regeringsp­erioden, där skatterna gått upp istället för ned – samtidigt som Sverige fortsatt haft en god ekonomisk utveckling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden