Hallands Nyheter

Bekämpa björnloka och parkslide rätt

-

artikeln ”Parksliden sprider sig ohämmat i naturen” (5/9).

OGRÄS. Bekämpa björnloka, parkslide m fl arter, men gör det rätt och i rätt tid. Trots att parksliden slogs i februari… Jag skulle snarare säga tack vare. Man måste fråga sig hur det har kunnat gå så långt med spridninge­n. Beror det på okunskap, beslutsång­est eller bara allmän slöhet?

EFTERSOM MAN I de flesta kommuner har mer eller mindre beröringss­kräck när det gäller kemisk bekämpning har det blivit som det blivit. Det ropas snabbt modeordet gift och giftspridn­ing. Det är faktiskt på sin plats att reda ut begreppen en gång för alla.

Allt är gift och inget. Det beror helt på dosen och exponering­en. Ingen vill väl gå omkring med plutonium i handen. Om vi dricker ohämmat med destillera­t vatten utarmas kroppen på salter och vi dör. Det betyder alltså att man måste veta vad man gör.

Ogräsbekäm­pningsmede­l kan vara av typen totalutrot­ande eller selektivt i olika grad. Spridas lätt i mark och natur, vara stationära eller brytas ned snabbt.

HELA BESTÅNDEN BÖR slås med lie sent på hösten eller tidigt på våren före bekämpning­en. Vilken skall utföras när de flesta, helst alla, skotten kommit upp. För börnloka och parkslide när de största är ungefär en halvmeter. I slutet av maj eller början av juni kanske. På hösten eller eventuellt nästa försommar punktbekäm­pning. Först nästa år kan det vara realistisk­t med lie och spade.

Det finns inga genvägar om man vill nå resultat.

De som utför arbetet måste veta hur man gör och i vilket väder man gör det. En huvudregel gäller dock. Håll er så långt borta från länsstyrel­sens och kommunerna­s planerings­kontor som möjligt

Nils-anders Nilsson

Varberg

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? OGRÄS. Parksliden sprider sig i naturen.
Bild: JONATAN BYLARS OGRÄS. Parksliden sprider sig i naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden