Hallands Nyheter

Fick nog av yta – nu

INSAMLING: UTSATTA MÄNNISKOR I MAKEDONIEN

-

Sabina Grubbeson har rötter i Makedonien. När hon har rest i landet har hon kommit i kontakt med barn och vuxna som lever under ovärdiga förhålland­en på barnhem och institutio­ner.

– Makedonien är ett av Europas fattigaste länder. Korruption­en är stor och landet är splittrat. Några initiativ från hjälporgan­isationer på plats kunde jag inte hitta, säger hon.

IDÉN OM ATT starta en insamlings­stiftelse som ska arbeta för utsatta människor föddes. Stiftelsen fick namnet Loza Foundation.

För att visualiser­a sitt arbete gick hon en kurs i dokumentär­fotografi som Joakim Roos höll i. Han har gjort flera resor där han fotografer­at utsatta människor, bland annat i Kosovo. Det visade sig att Sabina Grubbeson och Joakim Roos kompletter­ar varandra väldigt bra. Ett samarbete inleddes.

Varbergsde­signern Sabina Grubbeson kände att hon behövde balans mellan den ytliga och välbärgade tillvaron i Sverige och tv-bilderna som förmedlas från andra delar av världen där människor lever i misär. Hon startade därför en insamlings­stiftelse.

TILLSAMMAN­S HAR DE besökt Special Institutio­n Demir Kapija i Makedonien. En institutio­n för 230 människor med funktionsh­inder som har förpassats från samhället. Bilder de tog har satts samman i en utställnin­g som ska visas på Bokmässan i Göteborg den 28 sep-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden