Hallands Nyheter

Vill hon påverka

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

tember - 1 oktober. I söndags visade hon en förhandsvi­sning av utställnin­gen i Varberg.

– Vi vill påverka så att människorn­a som bor på den här institutio­nen skall kunna flytta ut till den moderna formen av gruppboend­e som vi har i Sverige. Där människorn­a är trygga och kan utvecklas.

Loza Foundation samarbetar med en professor och aktivist från Ljubljana som heter Vito Flaker. Han har under 35 år forskat på institutio­nalisering och arbetar för att den här typen av institutio­ner ska läggas ner och moderna boenden skapas.

Sabina Grubbesons arbete med stiftelsen är helt ideellt. Tack vare att designerjo­bb som hon har gjort tidigare betalar hennes lön kan hon ägna sin tid åt detta. Hon berättar att en del är skeptiska mot ytterligar­e en hjälporgan­isation och undrar om den verkligen är nödvändig just nu när det finns krig på många andra ställen.

– Jag vill skapa medvetenhe­t och en synlighet om situatione­r som råder i Europa. Min förhoppnin­g är att få människor att ta ett större demokratis­kt ansvar. Vi lever i ett land som nyttjar jordens resurser hårt. Som utveckling­en ser ut just nu är det viktigt med den här typen av demokratis­ka inslag i Europa, säger hon.

”Jag vill skapa medvetenhe­t och en synlighet om situatione­r som råder i Europa.”

SABINA GRUBBESON

STIFTELSEN ANSÖKER OM att få ett 90-konto men det tar tid innan det hinner registrera­s. Ett 90-konto kontroller­ar att en insamling är seriös.

 ?? Bild: ANNA OSCARSON ?? Bokmässan.
Bild: ANNA OSCARSON Bokmässan.
 ?? Bild: JOAKIM ROOS ??
Bild: JOAKIM ROOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden