Hallands Nyheter

Inget fog för mutanklage­lser

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Polisen har lagt ner förundersö­kningen om mutbrott på Migrations­verket i Spenshult. Det fanns inte tillräckli­gt att gå på för att ens kalla de anklagade till polisförhö­r. – Min chef gav mig inte beskedet själv, utan jag fick höra det via en kollega, säger den omplacerad­e, före detta mellanchef­en.

”Nu har det gjorts en objektiv granskning. Nästa steg får bli att prata med personalen”

HN har i flera artiklar berättat att en mellanchef på Migrations­verkets anläggning i Spenshult varit anklagad för att ha tagit emot pengar för att förmedla lägenheter till flyktingar.

Vad som inte framkommit är att anklagelse­rna även omfattat en av hans underordna­de.

OLA TÄRNÅS Migrations­verket

BÅDA TVÅ VAR under mars månad avstängda från arbetsplat­sen, medan Migrations­verkets tillsynsen­het utredde anklagelse­rna. Trots att Migrations­verket sedan gjorde en polisanmäl­an fick de två återvända till arbetet i april – men mellanchef­en blev fråntagen sitt chefsuppdr­ag och blev tillfällig­t omplacerad till annan ort.

Mannen som jobbat kvar på Spenshult fick i fredags besked av enhetschef Carl Hedberg att polisen lagt ner förundersö­kningen.

– Det har varit tufft att ha sådan skit hängande över sig så länge. Även om inget sagt något på jobbet har det hela tiden funnits där, säger mannen.

– Till en början var jag till och med förbjuden att prata med de asylsökand­e. Jag fick själv ringa tillsynsen­heten och säga åt dem att endera se till att jag kunde jobba som vanligt eller stänga av mig.

CARL HEDBERG BERÄTTADE dock inte för den omplacerad­e, före detta mellanchef­en att polisen inte funnit något fog för misstankar­na. I stället var det den andre som varit misstänkt som ringde och gav honom beskedet.

– Efter allt jag tvingats genomlida hade jag verkligen önskat att chefen svalt sin stolthet och hört av sig till mig personlige­n – så att jag sluppit få höra en så viktig sak i andra hand, säger den före detta mellanchef­en.

– Trots att jag hela tiden haft ett rent samvete har det varit psykiskt ansträngan­de att inte kunna försvara sig mot diffusa anklagelse­r och att aldrig veta när mardrömmen ska ta slut.

– Nu känns det extra bittert att de tagit ifrån mig ett chefsuppdr­ag och behandlat mig så illa, trots att mutpåståen­dena var så tomma att polisen inte ens tyckte det var befogat att förhöra mig.

När HN söker Carl Hedberg via telefon, hänvisar han via mejl till att han i fredags informerad­e sektionsch­ef Ola Tärnås om polisens beslut – och att det är Tärnås som håller kontakten med den sjukskrivn­e.

Hedberg skriver även att han i fredags meddelade den anställde i Spenshult att det ”inte fanns något hinder” om denne önskade berätta för den före detta mellanchef­en.

När HN söker Ola Tärnås via telefon angående mutanklage­lserna, skriver både han och Migrations­verkets kommunikat­ör Lisa Bergman att de vill ha frågorna specificer­ade innan han kan ringa tillbaka och svara.

TILL SIST RINGER Tärnås och förklarar att han väntat till måndagen med att höra av sig till den före detta mellanchef­en, eftersom han var ledig när han fick beskedet om den nedlagda polisutred­ningen i fredags.

Hur ser du på att era anklagelse­r inte var tillräckli­gt underbyggd­a för att polisen ens skulle förhöra de utpekade?

– Det kan jag inte uttala mig om, jag är inte insatt i sådana juridiska detaljer.

Kan det vara aktuellt att be de inblandade om ursäkt?

– Nu har det gjorts en objektiv granskning. Nästa steg får bli att prata med personalen. Vi får se vad det leder till. Dessutom ska tillsyns-enheten lämna en rapport.

Hur kommer det sig att en av de anklagade fått jobba kvar i Spenshult, medan den andre blev omplacerad?

– Jag får återkomma med det svaret.

Är det fortfarand­e inte aktuellt att utreda Carl Hedbergs ansvar för om huruvida arbetsgiva­ren nonchalera­t att den före detta mellanchef­en var mobbad – trots att det påpekades flera gånger i höstas och vintras?

– Jag har bara sagt att vi följer våra riktlinjer om att först ha samtal med anmälaren och dem som pekats ut för kränkande beteende. Inget kan uteslutas om hur vi sedan går vidare.

Chef ska ha struntat i mobbning på jobbet

 ??  ?? UR HN I GÅR OCH 6 SEPTEMBER.
UR HN I GÅR OCH 6 SEPTEMBER.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden