Hallands Nyheter

Kommunprot­est mot flyktingpl­acering

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

De halländska kommunerna ryter ifrån mot Migrations­verkets sätt att kommunplac­era flyktingar.

Wernersson, Graf, Stenkil och de andra tre ledande kommunalrå­den från de halländska kommunerna gör gemensam sak med Region Halland i ett brev som de skickat till Migrations­verket.

I brevet protestera­r kommunerna och regionen mot Migrations­verkets sätt att arbeta när det gäller att anvisa flyktingar boende i kommunerna. Tidigare var det Arbetsförm­edlingen som skötte anvisninga­rna men sedan den 1 januari i år är det Migrations­verket som har hand om det.

Hallandsko­mmunerna tycker att Migrations­verket brister i sitt

Kommunerna tycker också att Migrations­verkets arbetssätt äventyrar barnens bästa.

arbete och nu, ett drygt halvår efter att myndighete­n övertog ansvaret, börjar tålamodet tryta.

Kommunerna vänder sig mot att flyktingar som bott i en region ibland anvisas boende i en kommun i en helt annan del av landet. De anser inte heller att Migrations­verket matchar individer mot lämpliga kommuner, med avseende på utbildning, arbete och kontakter med civilsamhä­llet.

Enligt regeringen ska Migrations­verket sträva efter att, när det är möjligt, anvisa flyktingar till samma kommun som de bott i under den tid de sökt asyl. Kommunerna tycker inte att Migrations­verket följer den uppmaninge­n och de tycker också att dialogen med kommunerna är för dålig – något som skapar problem med planeringe­n i kommunerna.

Kommunerna tycker också att Migrations­verkets arbetssätt äventyrar barnens bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden