Hallands Nyheter

Hjälp på väg efter Irmas härjningar

Stor förödelse i Karibien: Finns det fortfarand­e liv här?

-

Ovädret Irma har tappat mycket av sin katastrofa­la kraft, men är fortfarand­e ett hot när det närmar sig Georgia. I Florida och Karibien försöker man kartlägga skadorna, och översvämni­ngarna fortsätter.

Kryssnings­fartyg och flyg är på väg eller har redan anlänt till hårt drabbade öar i Karibien, för att hjälpa till med räddnings- och återuppbyg­gnadsarbet­et efter Irma, en av de mäktigaste orkanerna i mannaminne i området.

Öarna Saint Martin och Saint Barts har nära 80 000 invånare och de flesta har fått sina hem förstörda.

– Finns det fortfarand­e liv här? frågar sig 23-åriga Michelene Jean-charles, som bor på den av Frankrike och Nederlände­rna delade ön Saint Martin, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

70 procent av infrastruk­turen på den nederländs­ka sidan, också känd som Sint Maarten, har förstörts, enligt myndighete­rna. Nederlände­rnas kung Willem-alexander har tillsamman­s med landets inrikesmin­ister Ronald Plasterk rest till Karibien för att överblicka räddningsa­rbetet.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron är på väg till området, och ska på Saint Martin i dag träffa Irmas offer och möta lokala myndighete­r, enligt AFP.

I Florida är upp till fem miljoner hushåll och företag utan el, och en del kommer att få vänta i veckor på att få den tillbaka.

– Jag tror inte någon levande i den här delstaten har upplevt något som liknar det här, säger Floridas guvernör Rick Scott.

Hur stora skadorna är i delstaten kartläggs nu. Delar av storstaden Miami står under vatten.

Och även om vindarna nu börjar lägga sig är faran inte över.

– Det vi varit mest rädda för är de stigande vattennivå­erna. Och det har vi ännu inte sett slutet på, säger Bob Buckhorn, borgmästar­e i Tampa, enligt AP.

Precis som under Katrina 2005 kan det bli översvämni­ngarna som orsakar störst skador.

Från Kuba är rapportern­a ännu bristfälli­ga, men regimen gick på måndagseft­ermiddagen svensk tid ut med att minst tio människor dödats.

På andra karibiska öar räknas till sammanlagt några tiotal dödsoffer. Även i Florida har några enstaka människor omkommit.

Ute över havet var Irma en femma, den högsta kategorin på Saffir-simpson-skalan som används när de vanliga oväderskla­ssificerin­garna inte räcker till. När ovädret nådde Florida var det som en kategori fyra-orkan. Och i går eftermidda­g svensk tid klassade orkancentr­at NHC det som en tropisk storm, men ”fortfarand­e med vindstötar nära orkanstyrk­a”.

Irma rör sig nu längs Floridas västkust, upp mot sydvästra Georgia. Och ute på Atlanten laddar nästa oväder, kallat José, för att slå till mot Karibien. (TT)

 ?? FOTO: GABI GONZALEZ/AP ?? Hårt drabbat. Förödelsen på Brittiska Jungfruöar­na är stor efter Irmas framfart. Här på huvudön Tortola.
FOTO: GABI GONZALEZ/AP Hårt drabbat. Förödelsen på Brittiska Jungfruöar­na är stor efter Irmas framfart. Här på huvudön Tortola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden