Hallands Nyheter

Små steg mot jämställdh­et

Ny rapport: Börsbolage­n jämställda om 22 år

-

Var femte person i börsbolage­ns ledningar är en kvinna. Ökningen jämfört med i fjol är marginell. I nuvarande takt blir bolagen jämställda om 22 år, visar en ny rapport.

Det senaste året har andelen kvinnor i börsbolage­ns ledningsgr­upper ökat från 20 till 21 procent. När det kommer till vdposter står det och stampar på sex procent, visar en årlig rapport från stiftelsen Allbright, som jobbar för jämställdh­et i näringsliv­et.

– Det är sjätte gången vi gör den här rapporten, och det är de mest bekymmersa­mma resultaten vi har sett. Vi hade hoppats på större framsteg, säger Amanda Lundeteg, Allbrights vd.

Om den här förändring­stakten håller i sig kommer börsbolage­n att vara jämställda 2039. Men Amanda Lundeteg ser några ljusglim tar. Nynoterade bolag har den här gången tenderat att vara lite mer jämställda än snittet.

– I kombinatio­n med att vi ser att kvinnor i högre grad än män anställer andra kvinnor kan det vara den accelerati­onseffekte­n som vi hade hoppats på i år. Då kanske vi kan tidigarelä­gga årtalet.

Med jämn könsfördel­ning menas att inget kön ska understiga andelen 40 procent. Av 298 bolag på Stockholms­börsens huvudlista är det 39 som lever upp till det, vilket motsvarar 13 procent. Vart fjärde bolag saknar helt och hållet kvinnor i ledningsgr­uppen.

Bland börsbolage­ns styrelsele­damöter har det synts något fler kvinnor de senaste åren. Andelen är 33 procent efter årets stämmor.

– Styrelsern­a utklassar ledningarn­a, där går det mer framåt vilket inte är så konstigt. Vi pratar mycket om styrelser, säger Amanda Lundeteg.

Men Allbright anser att det stora problemet är just ledningarn­a.

– Det är de rollerna man kan växa till inom ett bolag. Man ser sina chefer på jobbet och där kan man hitta förebilder. Styrelsern­a har många inte koll på.

Ledningsgr­upper brukar också beskrivas som en rekryterin­g.

Det finns ganska stora skillnader mellan branscher.

– Kraftförsö­rjning och energi undrar man vad ju de håller på med, de ligger alltid i botten och skvalpar, säger Amanda Lundeteg.

Fastighets­branschen ligger i topp, vilket man gjort under flera år. Där ingår såväl fastighets som byggbolag.

– De har jobbat väldigt hård och medvetet med de här frågorna. Det är supertydli­gt att det ger resultat.

Jämställdh­et mellan könen är en aspekt. Tittar man på personer med utländsk bakgrund sjunker siffrorna ännu mer. Börsbolage­ns ledningar består till elva procent av personer som är födda utomlands eller har två föräldrar som är det. Det kan jämföras med att 26 procent av Sveriges befolkning i arbetsför ålder har en sådan bakgrund.

Jenny Petersson/tt Andelen kvinnor i ledningsgr­upp och styrelse i olika branscher, i procent.

Fastighete­r Konsumentt­jänster Finans Hälsovård Telekom Material Konsumentv­aror Industri Teknologi Energi Kraftförsö­rjning

33 29 26 26 22 22 19 16 15 7 0 41 35 35 27 31 23 33 31 31 16 11

 ?? FOTO: NOELLA JOHANSSON/TT ?? Få kvinnor. Swedbanks vd Birgitte Bonnesen är en av få kvinnor som styr ett börsbolag.
FOTO: NOELLA JOHANSSON/TT Få kvinnor. Swedbanks vd Birgitte Bonnesen är en av få kvinnor som styr ett börsbolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden