Hallands Nyheter

Kambodja slår ner mot opposition­en

-

Kambodjas ledare Hun Sen hotar att upplösa landets huvudsakli­ga opposition­sparti.

Många befarar att landet är på väg mot en diktatur.

Pressen på opposition­ella och självständ­iga röster i Kambodja hårdnar. Hun Sen varnar för att opposition­spartiet CNRP kan komma att upplösas, om partiet fortsätter att stödja sin fängslade ledare Kem Sokha.

– Om det politiska partiet fortsätter att blockera (valet) och försvara den här förräda ren, så betyder det att partiet också är förrädiskt och det är inte läge att låta det här partiet vara verksamt i Kambodjas politiska process mer, sade Hun Sen vid en ceremoni i huvudstade­n Phnom Penh enligt Reuters.

Kem Sokha greps den 3 september, men ses som den ende som allvarligt skulle kunna utmana om makten vid det parlaments­val som väntar i juli nästa år. Han anklagas för att med amerikansk hjälp ha konspirera­t för ett maktöverta­gande.

CNRP har sagt att man kommer att fortsätta att stå bakom sin ledare, och hotar att bojkotta valet om han inte släpps fri.

– Läget i landet, speciellt bland medlemmar i CNRP, är full skräck, säger Kem Sokhas dotter Kem Monovithya till Washington Post.

En kontrovers­iell lag som klubbades igenom i februari gör det möjligt att upplösa partier vars ledare dömts för brott.

Situatione­n i Kambodja har förvärrats sedan mitten av augusti. Sedan dess har 32 radiokanal­er stängts ner och personal vid ickestatli­ga organisati­oner rapportera­r att de hotats, skriver The Sydney Morning Herald (SMH).

Den engelskspr­åkiga tidningen The Cambodia Daily tvingades att upphöra med sin verksamhet efter ett hot om skatteavgi­ft på motsvarand­e 6,3 miljoner USAdollar. Gustav Sjöholm/tt

 ?? FOTO: HENG SINITH/AP ?? The sista numret av The Cambodia Daily handlade om gripandet av Kem Sokha.
FOTO: HENG SINITH/AP The sista numret av The Cambodia Daily handlade om gripandet av Kem Sokha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden