Hallands Nyheter

USA minns sjuka efter 9/11

På Long Island finns minnesmonu­ment över de som dog efter uppröjning­sarbetet

-

För exakt 16 år sedan samlades människor på en strand på Long Island för att bevittna hur tvillingto­rnen vid World Trade Center på Manhattan rasade.

På stranden finns nu den senaste minnesplat­sen som även hedrar dem som senare dog av sjukdomar kopplade till terrordåde­n den 11 september.

Dessa minnesplat­ser är få, men växer i antal.

Sammantage­t dödades nära 3 000 människor i attackerna. Vid monumentet över de döda i staden Hempstead på Long Island finns också ett separat minnesmärk­e med namnet på 582 poliser, brandmän, byggarbeta­re och volontärer som hjälpte till att röja i förödelsen efter dåden, och som senare dog av olika sjukdomar kopplade till dåden. De andades bland annat in giftig aska och rök vid platsen för World Trade Center.

Och det finns plats att lägga till ytterligar­e namn.

– Jag tycker att det Hempstead gör är väldigt hedervärt, säger John Feal som länge varit en förespåkar­e för dem som hjälpte till i arbetet efter terrordåde­n.

– Människor som förlorade en älskad person till följd av sjukdom lider precis lika mycket som andra som förlorade någon på den dagen. Förhoppnin­gsvis kommer detta att få dem att känna en liten lättnad.

I Hempstead invigs monumentet på måndagen, på årsdagen av terrordåde­n.

– Jag tycker att varje person som var där den där dagen var en hjälte, säger Robert Gies, som var 13 år när hans pappa, vid räddningst­jänsten i New York City, omkom när ett av tornen rasade.

– Oavsett om de omkom den 11 september eller fyra år senare är varje person en hjälte. De människor som arbetade där jobbade i efterdynin­garna i de farliga förhålland­ena, det berör mig. De skyndade dit för att rädda och hitta min pappa. De hittade honom så att han kunde begravas. Det är enormt viktigt.

Det finns stora svårighete­r att koppla samman dödliga sjukdomar, som cancer, med attackerna. Omkring 30 000 människor har ansökt om statlig ersättning från en fond för människor med sjukdomar som de misstänker vara kopplade till dåden. (TTAP)

 ?? FOTO: FRANK ELTMAN/AP ?? Minnet från 11 september. En stålkonstr­uktion som är kvar från 11 september-attackerna finns på den minnesplat­s i Hempstead där även personer som dött i sjukdomar kopplade till dåden finns namngivna.
FOTO: FRANK ELTMAN/AP Minnet från 11 september. En stålkonstr­uktion som är kvar från 11 september-attackerna finns på den minnesplat­s i Hempstead där även personer som dött i sjukdomar kopplade till dåden finns namngivna.
 ?? FOTO: LOUIS LANZANO/AP/ARKIV ?? Brandmän i New York arbetar i ruinerna efter World Trade Center, på en bild från april 2002.
FOTO: LOUIS LANZANO/AP/ARKIV Brandmän i New York arbetar i ruinerna efter World Trade Center, på en bild från april 2002.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden