Hallands Nyheter

Har starka drag

GRATTIS: TIDEN HAR ALLTID VARIT VIKTIG FÖR BODIL JÖNSSON

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Bodil Jönsson har hyllats för sina originella tankar om tid. Men för att stå ut med sig själv och förmå tänka klart måste hon vara i fred. Och ha gott om tid för det oförutsägb­ara som kan komma emellan.

Fysikern och professor emerita Bodil Jönsson är den flerfaldig­t prisbelönt­a författare­n bakom en rad fackböcker, däribland den vitt uppmärksam­made och rosade Tio tankar om tid (Brombergs, 1999). Tid tycks utgöra den gemensamma nämnaren för många av hennes böcker. Och fascinera!

– Det är märkvärdig­t att mänsklighe­ten har uppfunnit och lagt så mycket krut på tidsbegrep­pet. Det har att göra med människans behov av kontroll. Genom tid får vi ett slags ordning i våra liv. Utan tid kan kaos uppstå, säger hon på klingande skånska hemma vid arbetsbord­et och ger ett lika snabbtänka­nde som lättsamt intryck, skrattet är nära.

TIDEN ÄR ALLA fjättrade av, även de som genomskåda­r denna mänskliga konstrukti­on.

– Jag är lika bunden som andra av tiden för att kunna vara social. Handlar det bara om mig behöver jag inte klockan.

För att klara tidens prövningar är det bäst med marginaler. Boka inte in varenda minut av tillvaron, utan lämna tid för det oförutsedd­a som kan komma emellan i livet, framhåller hon.

– Att inte ha utrymme för det oförutsedd­a är livsfientl­igt, tidlöshet kan leda till ledsamhet och kärlekslös­het. Med marginaler i almanackan kan man vara generös med sin tid. Jag känner ingen människa som inte blir glad av att vara generös.

DETTA MED MARGINALER och tid för nedvarvnin­g är nog lättare sagt än gjort, medger hon.

– Det är ett av mina problem. Jag har stort hus och trädgård så jag kan ta ut mig fysiskt, det är skönt att vara fysiskt trött. Men psykisk trötthet är något annat. Om jag inte passar mig blir jag trött och ledsen. Jag försöker att discipline­ra mig till att ha större marginaler.

Inte så lätt när arbetslust­en är närmast ohejdad, och nyfikenhet­en utgör den starkaste drivkrafte­n.

– Meningen med livet är att få lov att undra. Jag är den som aldrig varit riktigt säker och jag vill heller inte vara det. Om jag slutar undra tror jag inte att det är en stor mening att leva.

Även under uppväxten på den halländska landsbygde­n (Nissaström och Johansfors i Halmstads kommun) lär hon ha varit nyfiken – med gott om böcker, en äldre syster och föräldrar som var folkskollä­rare. Fastän hon inte fick ställa sina frågor och betraktade­s som “förveten unge”, gjorde det ingenting. Hjärnan var i gång!

Ännu ett personligh­etsdrag utmärkte henne redan då:

– Du kan inte tänka dig hur introvert jag är! Jag har ett starkt eremitdrag, allt sker på insidan. Om jag inte får vara i fred, har jag svårt att stå ut med mig själv. Får jag vara i fred med mina tankar så orkar jag med dem. Mina bästa forsknings­rön fick jag när jag sprang. Samtidigt är jag intuitiv, jag låter magkänslan finnas med vid beslut.

YRKESINRIK­TNINGEN var allt annat än planerad, hävdar hon. Hon sveptes med av efterkrigs­tidens optimistis­ka och arbetslivs­inriktade tidsanda och “gapade och svalde” lydigt fysik och matte för att vara som folk – nyttoorien­terad.

Den stora förvandlin­gen skedde i 30-årsåldern, som trebarnsma­mma: hon disputerad­e i fysik vid Lunds tekniska högskola.

– Det var körkortet till den akademiska världen. Därefter började jag tänka mina egna tankar.

Det har hon nu gjort i 45 år, och efter pensioneri­ngen har hon dessutom haft ännu större frihet att forma sitt liv, och sin tid, efter eget huvud.

– Det kan låta outsägligt tråkigt, men i framtiden vill jag ha det som nu. Jag hoppas få lov att slippa vara som folk, även om jag är uppfostrad till det, säger Bodil Jönsson.

 ??  ?? AKADEMISK KARRIÄR. Bodil Jönsson disputerad­e i fysik vid Lunds tekniska högskola som 30-årig trebarnsma­mma. I dag är Hon är en av författarn­a som gästar En kväll för boken i Halmstad den 9 november.
AKADEMISK KARRIÄR. Bodil Jönsson disputerad­e i fysik vid Lunds tekniska högskola som 30-årig trebarnsma­mma. I dag är Hon är en av författarn­a som gästar En kväll för boken i Halmstad den 9 november.
 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? hon professor emerita och flerfaldig­t prisbelönt författare till en rad fackböcker.
Bild: JOHAN NILSSON/TT hon professor emerita och flerfaldig­t prisbelönt författare till en rad fackböcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden