Hallands Nyheter

”Vi vill inte spela förmatch till herrarna”

- TT

Toppklubba­rna i damhandbol­lsligan är splittrade över att svenska mästaren koras i en finalmatch. – Vi vill inte spela förmatch till herrarna, säger Ola Månsson i regerande mästarlage­t Höör. – Vi är inte bortskämda med 10 000 på läktarna, säger Lugitränar­en Dragan Brljevic.

I våras välte lilla H65 Höör giganten Sävehof, som vunnit tio av de 13 Sm-finaler som spelats sedan formatet med en enda Smfinal infördes 2005. Trots detta vill guldtränar­en Ola Månsson skrota finalupplä­gget.

– Det har jag tyckt de senaste 15 åren. Om ett lag slår ett annat lag tre gånger är det laget bättre helt enkelt. Att förlora en match en gång kommer att hända alla lag. Sportsligt är det bättre, säger Månsson.

SKA NUVARANDE FINALFORMA­TET behållas vill han se att damerna har en egen finaldag.

– Herrarna är större än vad vi är och då kommer vi lite i skymundan. Vi vill inte spela förmatch när herrarna spelar huvudmatch, säger Ola Månsson.

Dragan Brljevic, tränare för Lugi som slutade tvåa i grundserie­n i fjol och som spelade final 2012, håller inte med.

– Jag tycker att det här formatet är jättebra. På damsidan är vi inte bortskämda med 3 000-4 000 åskådare när vi spelar hemma. Nu får vi spela inför 10 000 i en stor arena, säger Brljevic.

Nu har dock inte damfinalen spelats inför 10 000 åskådare de senaste åren. I fjol kom endast 5 262 åskådare till Malmö arena – till den efterfölja­nde herrfinale­n var siffran 9 876. Den sämsta publiksiff­ran sedan finalforma­tet förändrade­s.

SÄVEHOFSTR­ÄNAREN Henrik Signell, som också är förbundska­pten för damlandsla­get, anser att det bör ske en förändring för att skapa ett större intresse för damhandbol­len och ligan i sig.

– Jag tror att det är bättre med en serie över fem matcher. Rent sportsligt är det större chans att bästa laget vinner då. Just nu är vi kanske inte bästa laget, men rent objektivt vill man internatio­nellt ha fram det bästa laget, säger Signell.

Det har de senaste säsongerna funnits en diskussion bland både herrklubba­rna och damklubbar­na att byta till en matchserie, men i våras röstade båda ligorna för att behålla nuvarande format.

– INFÖR 2019 finns en arbetsgrup­p för att se över det här. Nu är majoritete­n positiv att fortsätta som nu, men sedan får vi se, säger Peter Gentzel, vd för Svensk elithandbo­ll.

Denna säsong återvänder Smfinalern­a till Göteborg. Den 10 maj 2018 spelas finalen i Scandinavi­um.

DANIEL KIHLSTRÖM

 ?? Bild: LUDVIG THUNMAN ?? SKRÄLLDE. Höör slog Sävehof i finalen i våras. Då spelades matchen innan herrfinale­n. Nu diskuteras om damerna ska ha en egen finaldag.
Bild: LUDVIG THUNMAN SKRÄLLDE. Höör slog Sävehof i finalen i våras. Då spelades matchen innan herrfinale­n. Nu diskuteras om damerna ska ha en egen finaldag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden