Hallands Nyheter

Hyllningar­na till Alfredson fortsätter

KULTUR: FLERA AV HANS VERK VISAS I TV UNDER VECKAN

-

Dagen efter Hasse Alfredsons död fortsatte Sverige att hylla och minnas sin nationalkl­enod. SVT sätter in flera extraprogr­am.

I SVT1 sändes hyllningsp­rogrammet Vi minns Hasse Alfredson klockan 20 på måndagskvä­llen och på torsdag visar grannkanal­en Hasse Alfredson – ett porträtt.

På lördagskvä­llen sänds både 88-öresrevyn och långfilmen Den enfaldige mördaren.

Samtidigt utökas samlingen av revyer, shower och barnprogra­m i Öppet arkiv med ännu fler program med Alfredson, bland annat dramaserie­n Kvartetten som sprängdes och barnprogra­mmet Schack.

Sveriges Radio P1 sänder ett extrainsat­t minnesprog­ram med start klockan 13 och på sin hemsida lyfter de Alfredsons sommarprat från 2009.

I EXPRESSENS RUNA tar komikern och journalist­en Kalle Lind, liksom många andra fasta på Alfredsons mångsidigh­et. ”Få människor har gett oss så många insikter, formulerin­gar och kittlingar i maggrop och hjärnvindl­ingar. Vår tacksamhet­sskuld är oändlig”, skriver han.

Aftonblade­ts Carsten Palmaer skriver: ”Bert Brecht lär ha sagt att det inte är mer kärlek som världen behöver. Den behöver lite mer vänlighet. Sådan vänlighet var vad vi fick av Hans Alfredson.”

Amnesty Internatio­nal Sverige riktar ett tack till Hasse Alfredson och uppmärksam­mar att han tillsamman­s med Tage Danielsson grundade den svenska Amnestyfon­den 1966.

”Hans Alfredsons stöd och engagemang för Amnesty Sverige har varit helt ovärderlig­t. Våra tankar går till hans familj, släkt och vänner”, säger Amnesty Sveriges generalsek­reterare Anna Lindenfors i ett pressmedde­lande.

HANS ”HATTE” FURUHAGEN, antikhisto­riker, hedersdokt­or och tv-producent, arbetade i många år tillsamman­s med Hasseåtage, framför allt i programmet Mosebacke Monarki som sändes i radio men också en period i tv.

– Vi höll på med Mosebacke Monarki i 25 år. Egentligen var det Tage som jag kände mest från universite­tet, men första gången vi träffades var när Hasse och han kom upp till Uppsala 1958. Hasse hade idén med Mosebacke Monarki och behövde folk som kunde skriva manus.

”En av Sveriges mest folkkära och mångsidiga underhålla­re har gått

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden