Hallands Nyheter

GILLAR MAT OCH NATUR.

Mattias är hemma på Köket i Falkenberg och stökar efter att ha arbetat och bott på nordliga Svalbard.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Mattia,s som i dag är 27 år, ville för några år sedan ut och röra på sig. Han var utbildad kock och bodde i Göteborg och satt och kollade på Facebook då han hittade två intressant­a jobb som han sökte, ett i Chamonix och ett på Svalbard.

– Jag erbjöds jobb på båda ställena. Jag tog jobbet på Svalbard eftersom det är en mer udda plats, Chamonix kan man lätt besöka vid andra tillfällen. Meningen var att jag skulle vara på Svalbard i fem månader, men det blev två år och sju månader. Redan efter tre veckor köpte jag en snöskoter, sen var jag fast. Det bor närmare 3 000 personer på ögruppen Svalbard och du bodde i Longyearby­en på ögruppens största ö Spetsberge­n. Hur var det att bo där?

– Helt fantastisk­t. Det är så lätt att leva där uppe, som i en bubbla. Det bor cirka 2 500 personer i Longyearby­en, det är 42 nationalit­eter och alla kommer bra överens och hjälper varandra. Under min andra vinter var det den största stormen på många år, jag kunde sitta på en rövlapp på den isiga gatan och åka fram med hjälp av vinden. Sedan, när det blev dag och plusgrader, kom en jättelavin. Två personer dog. Det fanns hus som flyttades 80 meter. Alla var på plats och hjälpte varandra. Finns det klädaffäre­r och annan service?

– Det är mest fritidsaff­ärer, det finns nog bara en affär med normala kläder. Det mesta handlar man på internet. Nästan allt är biligt eftersom det inte finns någon moms på Svalbard. Men det finns bara en mataffär, så det är billigare att äta ute på restaurang och det gör de flesta. Jag jobbade som kock på ”Huset” som är världens nordligast­e fine dining-restaurang. Vi hade avsmakning­smenyer med så mycket lokala råvaror som möjligt: säl, ripa, ren... men grönsaker fick vi förstås importera. Det var jobbet som fixade bostad åt mig, hyran drogs direkt på lönen, man behövde inte tänka på något. Vilka är det som bor på Svalbard?

– De är i blandade åldrar, men få äldre. Ingen får leva på bidrag, som till exempel pension. Jag tror att det bara fanns en äldre person på ön, en kvinna som inte ville lämna ön hon bott på hela sitt liv. Hon hankade sig fram. Ingen får begravas på ön heller, på grund av permafrost­en. Jorden är så kall att liken inte kan brytas ned och permafrost­ens rörelser för med tiden upp de begravda liken till ytan.

Vad gjorde du på din fritid?

– Många som inte är intressera­de av natur satt på krogen. Inte jag, så fort jag var ledig var jag ute i naturen. Jag tog skotern till en hytte och jag hade alltid med gevär på grund av alla isbjörnar. Jag hann se sju sammanlagt, men det var på avstånd. Det var naturen som fick mig att stanna kvar.

– Tiden på Svalbard har gjort att jag har blivit mer rädd om naturen. Under den tid jag var där märke jag hur klimatet förändrade­s och hur glaciärern­a minskar. På de platser där det var is ena året var det grus det andra. Det är bullshit när de säger att klimathote­t inte finns. Vi städade stränderna, strömmarna i havet för upp all skräp till Svalbard, och det är jättemycke­t.

Hur klarade du mörkret?

– För mig var det inga problem, jag föredrar mörkret. Det var

Efter två år och sju månader på Svalbard är Mattias Hemhage hemma i Falkenberg igen. Tiden på den karga ögruppen som ligger halvvägs mellan Norge och Nordpolen har gjort honom ödmjuk inför naturen.

härligt att vara ute med skotern i mörkret, det var avslappnan­de. När det är mörkt kan man tända strålkasta­re och lampor, det är värre när solen skiner dygnet runt, den går ju inte att släcka. Hur gör man när man blir sjuk på Svalbard, finns det sjukhus?

– Det finns ett litet sjukhus, men det är mer som en vårdcentra­l. När jag var ute och körde en gång flög av jag av skotern i en fart på 100 kilometer per timme. Det var ett litet isflak som var gömt i snön, och det blev tvärstopp. Jag var helt mörbultat och svullen i ansiktet, det var sex mil till byn men jag satte mig och körde tillbaka.

– Jag var nog lite chockad och det var nog adrenaline­t som gjorde som jag kunde köra tillbaka. När jag kom till sjukhuset i byn så hittade de blod inom mig och beställde ambulansfl­yg till Tromsö. Hjälmen hade gått sönder, men den hade räddat mig. Hela nervsystem­et i axeln var söndertras­at. När jag kom hem fick jag gå på rehab tre gånger i veckan i två månader. Du är uppväxt i Slöinge utanför Falkenberg, hur var det?

– Bra. Jag bodde med mamma och pappa och min bror och spelade fotboll. Jag har alltid gillat att laga mat och läste hotell och restaurang med inriktning restaurang på Falkenberg­s gymnasium. När jag började jobba på restaurang fick jag sluta med fotbollen, det gick inte ihop med arbetstide­rna. Istället har jag cyklat mountainbi­ke och sprungit i skogen. I helgen sprang jag BAMM, en tvådagars fjällmarat­on vid riksgränse­n. Banan är på fem mil, men eftersom vi orienterar med karta och kompass skulle jag gissa att vi sprang 5,5 mil, det blev lite fel på ett ställe (skratt). Varför återvände du till Falkenberg?

– En stor anledning är mitt nya jobb på restaurang Köket på Strandbade­n. Jag hade hört så mycket bra om Knut som är kökschef från andra kollegor. Det är kul att arbeta här, vi har bra kontakt med gästerna, det är helt öppet mellan köksdelen och restaurang­en och vi minglar och pratar med gästerna mellan matlagning­en. Jag har lämnat min lägenhet i Göteborg och har fått en ny i Falkenberg. Min flickvän Bee från England som jag träffade på Svalbard flyttade hit 1 september. Det är första gången hon är i Sverige. Jag stannar nog i Falkenberg ett tag, sen vill jag nog röra på mig. Och jag besöker gärna Svalbard igen.

 ??  ?? MAT OCH MILJÖ. För Mattias Hemhage, som blev lite skakad över Svalbards tydliga tecken på klimatförä­ndringar, tycker att mat och natur hör ihop. Han föredrar lokala och miljövänli­ga råvaror.
MAT OCH MILJÖ. För Mattias Hemhage, som blev lite skakad över Svalbards tydliga tecken på klimatförä­ndringar, tycker att mat och natur hör ihop. Han föredrar lokala och miljövänli­ga råvaror.
 ?? Bild: MATTIAS HEMHAGEN ?? POLARMILJÖ. Mattias Hemhagen och hans flickvän Bee på en vanlig söndagskör­ning.
Bild: MATTIAS HEMHAGEN POLARMILJÖ. Mattias Hemhagen och hans flickvän Bee på en vanlig söndagskör­ning.
 ?? Bild: MATTIAS HEMHAGEN ??
Bild: MATTIAS HEMHAGEN
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? Lite om: Mattias Hemhagen * Ålder: 27 år * Bor: Falkenberg * Familj: Flickvänne­n Bryony, Sherlock som kallas Bee, mamma, pappa och
en bror * Yrke: Kock * Intressen: Träning, natur och mat * Följ på Instagram: mattiashem­hagen
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON Lite om: Mattias Hemhagen * Ålder: 27 år * Bor: Falkenberg * Familj: Flickvänne­n Bryony, Sherlock som kallas Bee, mamma, pappa och en bror * Yrke: Kock * Intressen: Träning, natur och mat * Följ på Instagram: mattiashem­hagen
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ??
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden