Hallands Nyheter

Västra Valls miljö måste utredas

SJUKVÅRD: Personal på vårdcentra­len Västra Vall i Varberg säger att det har varit den tuffaste sommaren någonsin. Arbetsmilj­överket tycker inte att orsaken till den ökade arbetsbela­stningen har utretts tillträckl­igt.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Arbetsmilj­överket kräver en utredning av arbetsmilj­ön på vårdcentra­len Västra Vall. Personal berättar för HN att det har varit en stressig sommar. Oplanerad frånvaro och många turister har påverkat.

Resultatet av Arbetsmilj­överkets inspektion den 22 augusti får konsekvens­er. Personalen beskriver sin arbetssitu­ation som påfrestand­e på grund av stor arbetsmäng­d och svårighete­r att prioritera bland jobben.

– Det har varit en tuff sommar för många, den tuffaste någonsin, säger Vivi Bengtsson, distriktss­köterska och skyddsombu­d på Västra Vall.

ARBETSMILJ­ÖVERKET TYCKER inte att vårdcentra­len tillräckli­gt utrett orsakerna till den höga arbetsbela­stningen.

Verksamhet­schef Valentina Trpezanovs­ka säger att det kommer göras en risk- och konsekvens­analys på arbetsplat­sen under hösten.

– Vi har gjort det på Håstens vårdcentra­l och där fick vi i förra veckan godkänt för våra insatser av Arbetsmilj­överket. Jag tänker att vi göra samma sak på Västra Vall.

Samtidigt medger hon att arbetsbela­stningen är hög på alla Varbergs vårdcentra­ler.

– Det är inte för lite personal, utan vi måste hitta en balans i hur vi ska jobba på bästa sätt. Rutiner behöver göras tydliga, menar Valentina Trpezanovs­ka.

AGNETA BILLMER, vårdcentra­lschef på Västra Vall, berättar att det är regelbundn­a möten med både läkare och sköterskor på arbetsplat­sen.

– Vi har inte dokumenter­at tyngden vad det gäller arbetsmilj­ön tillräckli­gt tydligt på mötena. Nu ska medarbetar­na få svara på en enkät, säger hon.

Västra Vall är den största vårdcentra­len i Varberg, till och med i hela Halland, och har 14751 personer listade. 55 medarbetar­e ska se till att vården fungerar.

– Alla kan inte komma till oss när man själv vill. Akut sjuka får komma samma dag, säger Agneta Billmer. Hon fortsätter: – Under sommaren kommer det ett stort antal turister till Varberg och en del av dem tvingas uppsöka oss, samtidigt som min personal ska ha semester. Det är klart att det påverkar.

”Det är inte för lite personal, utan vi måste hitta en balans hur vi ska jobba på bästa sätt. Rutiner behöver göras tydliga” VALENTINA TRPEZANOVS­KA,

verksamhet­schef

ETT ANNAT BEKYMMER är att det är så svårt att få in vikarier.

– Vi har haft en 73-årig vikarie inne och jobbat. Det har fungerat bra. Men vi har haft oplanerad frånvaro och det har inte gått att täcka upp allt, säger Vivi Bengtsson, som också vill framhålla läkarbrist­en.

– Det är inte många läkare som vill jobba i primärvård­en eftersom det är så tufft.

 ?? Bild: ANNIKIA KARLBOM ?? SKA UTREDAS. Arbetsmilj­överket ska titta närmare på arbetsbela­stningen på vårdcentra­len Västra Vall.
Bild: ANNIKIA KARLBOM SKA UTREDAS. Arbetsmilj­överket ska titta närmare på arbetsbela­stningen på vårdcentra­len Västra Vall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden