Hallands Nyheter

C-politiker kampanjar med namne

VAL PÅ SÖNDAG: HELÉN OCH HELENE KANDIDERAR IHOP

- Martin Erlandsson 010-471 53 40 ∙ martin.erlandsson@hn.se

Samma namn gav idé om en kampanj i årets kyrkoval. Helén Andersson och Helene Andersson kandiderar båda för Centerpart­iet.

Att två centerpart­ister i samma kommun delar namn, leder oundviklig­en till förväxling­ar. Som när ”fel” Helene Andersson ett år fick telefon om en singelfest på självaste julafton.

Vem ska väljarna rösta på i årets kyrkoval? Helene Andersson eller Helén Andersson? Den ena är en korthårig, halländsk centerpart­ist som verkar yngre än sin faktiska ålder. Den andra är … också det.

Tja, eftersom alla medlemmar i Svenska kyrkan som är minst 16 år har rätt till tre kryss går det att rösta på båda i valet till stiftsfull­mäktige. Och till kyrkomötet kandiderar bara Helén på Torsåsen, som hon kallas efter uppväxtort­en och kycklingfö­retaget som hon drev.

NU ÄR DEN äldre av de två halländska Andersson-centerpart­isterna mest känd som föreläsare och arrangör av singeleven­t. Men hon kan sätta mycket annat på sitt visitkort också, som nämndeman i tingsrätte­n i Varberg och vice ordförande för Vuxenskola­n Halland.

– Innan jag blev ersättare i riksdagen (2010) hade jag inte varit politiskt aktiv. Det var min man som sa, när vi åt frukost, att jag skulle passa i riksdagen, berättar Helén.

– Jag minns att någon sa att de hade röstat på mig då, men det var ju dig, skojar Helene Andersson, som har mer rutin från politiken.

Just att de delar namn ledde till

en gemensam personvals­kampanj.

– Det är lite med glimten i ögat och vi hoppas att fler ska gå och rösta, förklarar Helene, när vi träffas i Träslövs kyrka.

– Jag har hört flera som ska rösta bara för att Sverigedem­okraterna inte ska komma in, säger Helén.

Deras manifest inför kyrkovalet innehåller sju punkter, men mycket är självklarh­eter som de flesta sannolikt håller med om. Vem ska jag rösta på om jag INTE tycker att kyrkan ska ha en viktig roll, spegla samhället, vara en god kraft, lokalt förankrad, miljömässi­gt hållbar och öppen för alla?

– Nej, men inomkyrkli­gt finns slutna kretsar och att vara konkret blir nästa steg. Vi säger även att vi är för samkönade äktenskap och det håller inte alla med om, även om de kanske inte vågar säga det. Ni är tydligast med att ”verksamhet för barn och unga ska prioritera­s”. Det betyder ju också att ni vill lägga mindre tid och pengar på de äldre som går i kyrkan, eller hur?

– Ja, alla har en begränsad kassa. Vi tycker att veckoverks­amheten, med exempelvis öppen förskola, är viktig för att livspussle­t ska gå ihop. Tidigare fick gudstjänst­erna på helgerna mest resurser och de

”Det är lite med glimten i ögat och vi hoppas att fler ska gå och rösta.”

HELENE ANDERSSON (C)

är ju ofta anpassade för vuxna och brukar främst locka de äldre, förklarar Helene Andersson.

DERAS PERSONLIGA TRO verkar skilja sig åt en aning.

– Jag är andlig och troende och blir lugn av att gå in i kyrkan. När jag kände mig ensam och inte ville gå till en psykolog gick jag till en präst och fick hjälp för resten av livet. Jag tror att man blir buren av någon om man släpper taget, ber en bön och tänker ”ske Guds vilja”, berättar Helén Andersson, medan Helene använder ordet barnatro för att beskriva sin uppfattnin­g.

– För mig är det en trygghet och en självklarh­et, så min tro har inte direkt utmanats. Jag har precis som Helén gått i söndagssko­la och sjungit i kyrkan, men är ingen predikant. För mig är kyrkan mycket hjärta, kärlek och gemenskap.

Helene Andersson håller med om att kyrkans funktioner med stöd för människor i nöd fungerar oavsett om Gud finns eller inte.

– Det är i sorg som man ropar på något. Och många längtar efter de existentie­lla frågorna, tror Helén.

Om det kan förändra det traditione­llt mycket låga valdeltaga­ndet vet vi om bara några dagar.

 ??  ?? CENTERPART­ISTER. Helén Andersson (till vänster) och Helene Andersson vill vara med och påverka kyrkans framtid i
CENTERPART­ISTER. Helén Andersson (till vänster) och Helene Andersson vill vara med och påverka kyrkans framtid i
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? kyrkomötet och stiftsfull­mäktige. Att de delar namn (fast olika stavning) har fått dem att göra en gemensam kampanj i Varberg inför kyrkovalet på söndag.
Bild: ANNIKA KARLBOM kyrkomötet och stiftsfull­mäktige. Att de delar namn (fast olika stavning) har fått dem att göra en gemensam kampanj i Varberg inför kyrkovalet på söndag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden