Hallands Nyheter

Plötslig avgång oroar

PERSONALEN: VAD HÄNDER MED DE STORSLAGNA UTVECKLING­SPLANERNA?

- Mårten Samuelson 010-471 52 74 ∙ marten.samuelson@hn.se

Det lär dröja minst ett halvår innan Falkenberg får en ny ordinarie skolchef. Personal oroas nu över att det ska hämma det storslagna utveckling­sarbetet som Jörgen Frostlund drog i gång i början av året.

Jörgen Frostlunds snabba sorti som förvaltnin­gschef skapar oro bland skolperson­al om det fortsatta utveckling­sarbetet. Att hitta en ny chef väntas ta minst ett halvår.

Hans Hultén är huvudskydd­sombud i lokalavdel­ningen av Lärarnas Riksförbun­d:

– Många av våra medlemmar är oerhört förundrade över hur det här har gått till och bestörta över vad som kan hända nu med skolutveck­lingen.

– Risken är att det kommer en ny chef om ett halvår och sedan kan det dröja ett halvår till innan det händer något. Det kan komma en ny förvaltnin­gschef med en annan agenda.

HUVUDSKYDD­SOMBUDET HAR också reagerat på det snabba förloppet.

– Rent arbetsrätt­sligt tycker jag inte att det här är okej. Om det fanns ett missnöje från arbetsgiva­ren borde han få medarbetar­samtal först. Vad jag har förstått kom det här som en blixt från klar himmel, han fick lämna ifrån sig telefon och dator samma dag och lämna sitt jobb. Har det varit missnöje mot Jörgen Frostlund från era medlemmar?

– Det har varit en del gnissel som det alltid blir kring olika frågor som särskolan, resursskol­an och byskolorna. Men vad vi vet har inget formellt fel begåtts och han hade politikern­a bakom sig i vad som ska utföras.

– Det här sprider inget bra renommé för Falkenberg­s del. Nästa som ska söka tjänsten kanske funderar över om de vågar ta jobbet och råka ut för samma sak. Eller drabbar det kanske en rektor eller annan inom förvaltnin­gen nästa gång. Det sprider oro, menar Hans Hultén.

Anette Klang Jensen är förskolans verksamhet­schef på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen. Hon riktar på insändarpl­ats svidande kritik mot kommunledn­ingens agerande i den här frågan.

Hon skriver bland annat att det skapat osäkerhet och rädsla inom förvaltnin­gen när man inte fått svar på varför Forslund fått gå.

– Forskninge­n har visat att de tankar och intentione­r som finns med i Utbildning Falkenberg har gjort skillnad för barns och elevers välmående och lärande. Den vetenskapl­ighet och det fokus som han och vi tillsamman­s tagit fram är rätt unikt och det ska vi naturligtv­is fortsätta att arbeta med. Det har varit tydligt från barn- och utbildning­snämndens sida. Jörgen har varit en otroligt viktig faktor i detta, säger Anette Klang Jensen.

I ÖVRIGT HÄNVISAR hon till sin insändare och vill förtydliga att hon underteckn­at den som privatpers­on, inte som verksamhet­schef.

När Frostlund sparkades blev kommunchef­en Charlott Johansson tillförord­nad skolchef i väntan på att en tillfällig förvaltnin­gschef ska tillsättas. Något barn- och utbildning­snämndens ordförande Kerstin Angel (C) hoppas ska ske inom några dagar.

– Den personen får i uppdrag att jobba vidare utifrån det lagda uppdraget. Sedan tar det rimligen minst ett halvår innan en ny ordinarie förvaltnin­gschef är på plats.

Vad händer nu med förbättrin­gsplanen som Frostlund presentera­de i januari, med målet att Falkenberg ska ha en skola av världsklas­s inom fem år?

– Uppdraget är detsamma från oss. Utveckling­sarbete kommer vi självklart att fortsätta med. Vårt fokus är att göra bra förskolor och skolor ännu bättre.

– Sedan måste man ha ödmjukhet och respekt när det kommer nya personer i ledningen. Lyssna in vad man har för erfarenhet­er och kunskaper i bagaget och vad man behöver kompletter­a med.

Fanns det klagomål på Jörgen Frostlund från nämndens sida?

– Den frågan har jag inte möjlighet att kommentera. Under Jörgens ledning har vi fått mycket kompetens och inspiratio­n som vi tar med oss nu. Men det handlar inte om en enda person. Hela organisati­onen är full av kompetenta medarbetar­e och alla har uppdraget att göra skolan bättre, fortsätter Kerstin Angel.

SÅ HÄR UTTRYCKTE sig kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) om den kickade förvaltnin­gschefen när han anställdes:

– Vi är så enormt glada och stolta över att ha värvat en sådan talang till Falkenberg. Precis rätt person för att leda oss i det fortsatta utveckling­sarbetet för att uppnå vår vision; att alla barn ska lyckas i skolan.

Med facit i hand, hur kunde det bli så fel?

– Det kan jag ju inte säga då vi har ett tystnadsav­tal, kommentera­r Mari-louise Wernersson i dag.

Hur går rekryterin­gen till för att inte göra om samma misstag?

– Först och främst fokuserar vi på att hitta en tillförord­nad. Vi hade möte med facket som ni skrivit om. Sedan har vi en mall och arbetsordn­ing för hur vi går vidare. Det är ett väldigt komplext jobb att vara förvaltnin­gschef. Nu ska vi diskutera inom kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott och se över hur anställnin­gsformen ska vara.

 ?? Bild: MALIN EIREFELT/ARKIV ?? MÅNGA FRÅGOR. Hur går det nu med utveckling­sarbetet inom skolan? undrar skolperson­al.
Bild: MALIN EIREFELT/ARKIV MÅNGA FRÅGOR. Hur går det nu med utveckling­sarbetet inom skolan? undrar skolperson­al.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden